BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energielabel C

Zorg ervoor dat jouw kantoorpand vanaf 2023 het minimaal verplichte energielabel C heeft

28 augustus 2022
Leestijd 1½ min.

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 verplicht minimaal Energielabel C hebben. Energielabel C houdt in dat je per jaar maximaal 225 kWh per m2 per jaar aan fossiele brandstoffen mag gebruiken. Dit betekent dat eigenaren of huurders van veel kantoren moeten investeren in energiezuinige maatregelen, bijvoorbeeld door middel van isolerende maatregelen.

De verplichting om Energielabel C te hebben, geldt voor kantoorpanden:

  • Groter dan 100 m2 vloeroppervlak.
  • Panden die voor minstens de helft van het vloeroppervlak in gebruik zijn als kantoor.


Uitzonderingen
Maar zoals altijd zijn er ook uitzonderingen om vanaf 2023 Energielabel C te moeten hebben:

  • De gebruiksoppervlakte van het kantoor, exclusief nevenfuncties, is minder dan de helft van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw. Van een nevenfunctie is sprake als het kantoor bijvoorbeeld ook over een verkoopbalie beschikt.
  • De gebruiksoppervlakte van het kantoor (inclusief nevenfuncties in het gebouw) is minder dan 100 m2.
  • Het kantoorpand is in gebruik is voor een andere functie, bijvoorbeeld voor productie.
  • Voor rijksmonumenten, provinciale- en gemeentelijke monumenten geldt de verplichting niet. 
  • Het kantoorpand binnen twee jaar wordt gesloopt, onteigend of is geen kantoor meer.
  • Kantoorgebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen.
  • Kantoren waarbij de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.


Wacht niet met energiebesparende maatregelen
Uit cijfers blijkt dat de helft van alle kantoren nog geen energielabel heeft en dat 12% een energielabel heeft dat niet aan de normen voldoet. Het is dus belangrijk om meteen in actie te komen en na te gaan wat de energiestatus van jullie kantoor is. Is het energielabel namelijk onvoldoende? Dan moet je vóór 2023 nog energiebesparende maatregelen moeten nemen. Omdat je hiermee niet de enige bent, raden we je aan om hiermee niet te wachten. Het risico dat je loopt is dat jullie kantoor vanaf 2023 niet meer bruikbaar is.

Ben je eigenaar?
Zorg ervoor dat het kantoorgebouw tijdig aan de eisen voldoet.


Ben je huurder?
Attendeer de eigenaar op het tijdig doorvoeren van eventuele noodzakelijke maatregelen. Anders moet je een andere locatie weten te vinden.


Controleer of jullie kantoor aan Energielabel C voldoet
De eerste stap is om na te gaan of jullie kantoor al een energielabel heeft. Met de zogenaamde GIS-viewer kun je online bekijken of een kantoorgebouw al een energielabel bezit en welk label dit is.

  • Heeft jullie kantoor energielabel A, B of C? Dan voldoet jullie kantoor aan de normen. Je bent dan niet wettelijk verplicht verdergaande energiebesparende maatregelen te nemen. 
  • Heeft jullie kantoor al een energielabel, maar is dit label D, E, F of G? Dan moet je energiebesparende maatregelen treffen.


Nog geen energielabel?
Heeft jullie kantoor nog geen energielabel? Neem dan contact op met een energieadviseur.

  • Denkt hij dat jullie pand energiezuinig is en in aanmerking komt voor een energielabel A, B of C? Dan kan hij een labelberekening maken, registreren en afmelden.
  • Denkt hij dat jullie pand in aanmerking komt voor een energielabel D, E, F of G? Dan moet je energiebesparende maatregelen treffen. 

Ook hiervoor kun je bij een energieadviseur terecht. Hij kan een inschatting maken van de benodigde maatregelen en de bijbehorende kosten om het kantoorpand van energielabel A, B of C te voorzien. Voor energiebesparende maatregelen bestaan diverse subsidies. Na uitvoering van de maatregelen kun je het energielabel aanvragen dat moet voldoen aan de wettelijke eisen.


Ook verplichte energiebesparing?
Verbruikt jullie bedrijf per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas? Dan ben je ook verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

Er bestaat ook een informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat je moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd. 

Heb je een energielabel nodig? Onze energie adviseurs regelen dit graag voor je!

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.