BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energiemarkt

HBE’s: groener rijden en verdienen aan duurzame energie

2 november 2022
Leestijd 1 min.

Om uitstoot te verminderen moeten bedrijven die benzine en diesel leveren een jaarlijks toenemend aandeel aan hernieuwbare energie leveren. Bij het wegverkeer moet namelijk vanaf 2030 minimaal 28% van de te gebruiken energie uit hernieuwbare energie bestaan. Voor een mobiliteitsbedrijf dat zelf duurzame energie opwekt, biedt dit kansen voor extra verdiensten.

Partijen die fossiele brandstoffen maken, moeten hun CO₂-uitstoot compenseren met de inkoop van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s). Bedrijven die deze hernieuwbare energie voor vervoer - zoals biobrandstof, waterstof of duurzaam opgewekte elektriciteit - kunnen leveren, bieden deze aan met HBE’s. Dit zijn verhandelbare eenheden, waarbij 1 HBE staat voor 1 gigajoule (GJ) hernieuwbare energie. 


Handelen in HBE’s
De bedrijven die HBE’s aanbieden, leveren deze in bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Zo kunnen de bedrijven die HBE's nodig hebben met elkaar handelen. Met het aankopen van HBE’s kunnen leveranciers van de transportbrandstoffen namelijk voldoen aan de aangescherpte richtlijnen. Het doel van dit systeem is dan ook om de transportsector groener te laten rijden.

Wat zijn HBE's en wat kun je er als ondernemer mee?


Wat kun je als mobiliteitsbedrijf met HBE’s?
Als mobiliteitsbedrijf kun je ook HBE’s verkrijgen. Want laad je een elektrisch voertuig met eigen opgewekte stroom op je eigen locatie op? Dan kun je hiermee HBE’s in de vorm van certificaten verdienen. Hoe meer stroom op een duurzame manier opgewekt wordt, des te meer HBE’s je kunt krijgen. De opbrengsten met de verkoop van HBE’s kunnen daarmee een interessant verdienmodel worden.

Wekt jullie bedrijf met zonnepanelen energie op? En zet je deze stroom in om vervoersmiddelen zoals auto’s of vrachtwagens mee op te laden? Dan kun je per vervoermiddel jaarlijks duizenden euro’s extra verdienen.

Een tweede optie is om als mobiliteitsbedrijf HBE’s aan te bieden. Als onderdeel van de transportketen kun je duurzaam opgewekte energie leveren in de vorm van HBE’s. Deze kunnen bijvoorbeeld gekocht worden door producenten van energie. Ook hiermee is het mogelijk om extra inkomsten dankzij de verkoop van duurzaam opgewekte energie te krijgen.


Voorwaarden
Om als mobiliteitsbedrijf gebruik te maken van HBE’s moet jullie bedrijf voldoen aan een aantal voorwaarden. De drie belangrijkste zijn:

  1. De eigenaar van de netaansluiting heeft de HBE’s in eigendom. 
  2. Om gebruik te kunnen maken van HBE’s moet je eerst kosten maken. Hierdoor draai je pas break-even wanneer je minstens twee elektrische vrachtwagens of minimaal acht elektrische bestel- of personenauto’s oplaadt.
  3. De data van je laadpalen moet inzichtelijk zijn. 

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.