BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Zonnepanelen

Controleer of jouw gebouw of parkeerplaats geschikt is voor zonnepanelen

16 april 2024
Leestijd < 1 min.

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen, maar weet je niet of jouw pand of parkeerplaats hiervoor wel geschikt is? Op rvo.nl kun je dit met een viewer bekijken. Hier ontdek je direct de kansen en belemmeringen voor jouw situatie en kun je zoeken naar oplossingen of alternatieven.

Ongeveer de helft van alle daken en parkeerplaatsen is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Hiervan is 8% direct geschikt, terwijl de rest geschikt gemaakt kan worden door het wegnemen van belemmeringen.

Belemmeringen voor het plaatsen van zonnepanelen

Er zijn verschillende belemmeringen voor het plaatsen van zonnepanelen mogelijk. Zo is een dak mogelijk niet stevig genoeg of is het deels al voorzien van zonnepanelen. Ook als er meerdere eigenaren zijn of er is congestie van het netwerk, kan dit belemmeringen opleveren.

Kleurenpalet geeft belemmeringen weer

Op de website van RVO wordt met kleuren aangegeven of voor een dak of parkeerplaats één of meerdere belemmeringen bestaan. Hoe donkerder de kleur, hoe meer belemmeringen er zijn. Ook is per dak en parkeerplaats aangegeven welke belemmeringen dit betreft.

Draagkracht dak 

Bedrijven kunnen – onder voorwaarden – voor een subsidie van zonnepanelen in aanmerking komen via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het kan zijn dat een aanpassing van het dak nodig is. De draagkracht van jullie dak is hierbij vanaf 2022 een eis. 

Niet alle daken zijn namelijk sterk genoeg om het gewicht van een standaard zonne-energiesysteem te dragen. Op dezelfde pagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je enkele regels en uitgangspunten over de draagkracht van daken. Twijfel je over de draagkracht van jullie dakconstructie? Laat deze dan toetsen door een adviseur.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.