BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energie besparen

Zonnepanelen hadden we al. We wilden weten wat nog meer mogelijk is.

6 februari 2024
Leestijd 1½ min.

Deuren die vaak opengaan, de verlichting, het verwarmen van ruimtes en het gebruik van elektrische apparatuur. Bij veel mobiliteitsbedrijven kan het energieverbruik flink oplopen, met bijbehorende kosten als gevolg. Om inzicht te krijgen in dit verbruik en om passende, duurzame maatregelen te nemen kunnen BOVAG-leden een Energiebespaar Quickscan laten doen. Adri Jacobs van het gelijknamige autobedrijf: “Zonnepanelen hadden we al. We wilden weten wat nog meer mogelijk is.”

Autovakmeester A3 Jacobs in Etten-Leur gebruikt bij hun bedrijfsvoering relatief weinig energie, maar voor de verwarming van het bedrijfspand wordt flink wat stroom en gas gebruikt. Adri Jacobs: “In de afgelopen jaren hebben we van lieverlee al maatregelen genomen en investeringen gedaan, vooral om kosten te besparen. We hebben een bedrijfspand dat 4.500m3 groot is, waarop we zo’n twee jaar geleden zonnepanelen geplaatst hebben. Al in het eerste jaar hebben we stroom teruggeleverd”, zegt Adri Jacobs, die voor de aanschaf van de zonnepanelen gebruik heeft gemaakt van een subsidieregeling. 

“We hebben het streven om helemaal van het gas af te gaan”, vervolgt hij. “Maar momenteel maken we nog gebruik van gasheaters, zowel oudere versies als een verwarmingsheater met een combiketel. Voordat we ons bedrijf hebben uitgebreid voldeed dat nog, maar nu is dat te krap. Met deze Energiebespaar Quickscan wilden we weten wat er nog meer mogelijk is. Ons pand is namelijk ook wat ouder”. 

Inzicht op vijf punten

De Energiebespaar Quickscan wordt aangeboden door BOVAG Energie, de uitvoer ervan wordt gedaan door Klimaatroute. Duurzaamheidsadviseur Jasper Nelis van dat bedrijf legt uit dat tijdens een bedrijfsbezoek het verbruik van elektra en gas in kaart wordt gebracht. “Met die kennis kun je je energieverbruik verminderen, waarbij vaak het doel is om 0 op de meter te krijgen.” Tijdens het bezoek van de adviseur worden met de ondernemer op hoofdlijnen een vijftal zaken besproken. Kort na het bezoek ontvangt de ondernemer een rapport. 

De scan en het bijbehorende advies richt zich in hoofdlijnen op vijf onderwerpen: verlichting, isolatie, verwarming, regeltechnieken en duurzame opwekking (vaak met zonnepanelen). Hiervan wordt de situatie in kaart gebracht, met daarbij een omschrijving.  
Vervolgens ontvangen ondernemers een energieadvies met daarbij een gedetailleerd overzicht van maatregelen en besparingen, investeringen, mogelijke subsidiemogelijkheden en de terugverdientijd. 

Bij Jacobs werd geadviseerd om vooral alternatieven voor het verwarmen te overwegen, door bijvoorbeeld over te stappen op infraroodverwarming en de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie te bespreken. Daarnaast werd een aantal kleinschalige maatregelen geadviseerd. “Bij zo’n scan kijken we naar gebouwgebonden verbruik en naar energieverbruik van de reguliere bedrijfsmiddelen”, licht Jasper Nelis toe. “En hoewel veel ondernemers kleinverbruikers zijn, bespreken toch ook met hen de informatieplicht. Want ook al zijn ze geen grootverbruiker, dan weten ondernemers toch wat de norm hiervoor is, bijvoorbeeld wanneer zij willen uitbreiden.” 

Opties bekijken

Momenteel zijn ze bij A3 Jacobs de voor- en nadelen van infraroodverwarming op een rij aan het zetten. “Het draait namelijk niet alleen om de panelen, hiervoor moet ook de meterkast uitgebreid worden. Zelf bekijken we de mogelijkheden van elektrische heaters, waarmee we met ventilatoren meer rendement kunnen halen. Want om op een energiezuinige manier fijn te kunnen werken, daar hangt wel een prijskaartje aan”, stelt Adri Jacobs. “Trouwens… vijftien graden maximaal, dat vinden wij een lekkere temperatuur. De rest vullen we aan door te werken: warmte van menselijke energie!”

“Vaak weten ondernemers niet waar ze moeten beginnen wanneer ze energiemaatregelen willen nemen”, zegt Jasper Nelis. “Terwijl 9 van de 10 wel willen besparen op hun energiekosten. Bovendien hebben ze vaak te weinig kennis van verduurzaming of er eenvoudigweg geen tijd voor. Wij hebben die kennis wel en kunnen ondernemers ontzorgen. Met de Energiebespaar Quickscan krijgen ze een advies dat bovendien onafhankelijk is. Het is een beginpunt, waarna het echt interessant wordt. Wij kunnen ze namelijk met het hele traject begeleiden: van aanvragen van offertes bij betrouwbare partijen, advies bij verzekeraars tot het doorrekenen, de aanvraag van subsidies en de nazorg.”

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.