BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Batterijopslag

Laat jouw zonnepanelen slim samenwerken met een batterijsysteem

27 november 2023
Leestijd 2 mins.

Wekt jouw bedrijf al duurzame stroom op met zonnepanelen? Dan kun je een deel daarvan direct inzetten voor eigen gebruik. De zonnestroom die je niet gebruikt kun je terugleveren aan het net, maar je kunt er ook voor kiezen om deze op te slaan en later zelf te gebruiken. Een batterijsysteem is hiervoor ideaal. Welke voordelen biedt dit voor jouw bedrijf en waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in dit artikel.

Schijnt de zon en draaien jullie zonnepanelen op volle toeren? Dan kun je de grote hoeveelheid zonnestroom die je opwekt niet altijd meteen gebruiken. Wanneer je gebruikmaakt van een slim batterijsysteem is het mogelijk om  de overtollige opgewekte stroom op te slaan. Deze opgeslagen energie kun je vervolgens weer gebruiken als de benodigde stroom meer is dan je opwekt. Bijvoorbeeld in de nachten, tijdens hele bewolkte dagen of wanneer de zonnepanelen minder of geen elektriciteit opwekken. Hierdoor verklein je de mismatch tussen opwek en verbruik van zonnestroom.

Niet afhankelijk bij een beperkt vermogen

Batterijopslag is ook handig wanneer jouw netbeheerder beperkingen heeft opgelegd op aan de hoeveelheid zonne-energie die jouw bedrijf op het elektriciteitsnet mag invoeden. Dit wordt ook wel feed-in capaciteit, capaciteit voor netinvoeding of gecontracteerd vermogen op invoeding genoemd. Staat jullie energiecontract een beperkt vermogen toe?  Dan kun je niet meer zonnestroom aan het net terugleveren dan in je contract staat vastgelegd. Een slim batterijsysteem biedt in deze situatie een oplossing, omdat het de overtollige zonnestroom die niet kan worden ingevoed op het stroomnet, opslaat.

Zwaardere netaansluiting overbodig

Samen met het gecontracteerd vermogen bepaalt de netaansluiting hoeveel vermogen jij kunt afnemen van het net. De netaansluiting is de fysieke verbinding tussen jouw bedrijf en het elektriciteitsnet. Deze aansluiting varieert sterk in capaciteit en grootte, en is ooit afgestemd op de specifieke behoeften van de gebruiker. Een zwaardere netaansluiting kan een hoger elektrisch vermogen leveren. 

Wanneer de zonnepanelen meer stroom genereren dan je op dat moment gebruikt, wordt het overschot aan elektriciteit ingevoed op het net. Vooral bij grote zonnestroominstallaties kan het noodzakelijk zijn om een zwaardere aansluiting te hebben om deze extra stroom aan te kunnen. Maar een zwaardere aansluiting betekent ook hogere netbeheerkosten, als er al een zwaardere aansluiting mogelijk is in jouw regio in verband met netcongestie. 

Drie nadelen van een grotere aansluiting


Is er ruimte op het net? Dan kun je een grotere aansluiting aanvragen. Dat heeft alleen drie nadelen:

  1. Netbeheerders zijn druk met het uitbouwen van het net. Zo druk dat er inmiddels al 6.000 bedrijven wachten om überhaupt op het net aangesloten te worden.
  2. Zo’n verzwaring van de aansluiting is een erg kostbare ingreep - waar jij als bedrijf voor betaalt. 
  3. Met een grotere netaansluiting of een hoger gecontracteerd vermogen nemen je netbeheerkosten ook toe.

Met een batterijsysteem kun je de overtollige zonne-energie opslaan, wat de noodzaak voor een investering in een grotere netaansluiting overbodig maakt. Zo hoef je minder stroom van het net af te nemen. Hierdoor bespaar je op netbeheerkosten, energiekosten en uiteraard CO2-uitstoot.

Netcongestie omzeilen

Steeds meer ondernemers ervaren problemen door de overbelasting van het Nederlandse elektriciteitsnet. In sommige gevallen leidt de beperkte beschikbare netcapaciteit er zelfs toe dat bedrijven geen zonnepanelen kunnen installeren. Heb je een afwijzing van je netbeheerder ontvangen voor zonnepanelen? Met een slim batterijsysteem staat de verduurzaming van je bedrijf niets meer in de weg. De opgewekte zonnestroom kan namelijk eenvoudig worden opgeslagen, waardoor de belasting op het energienetwerk juist vermindert en jij de  netcongestie omzeilt.

Optimaal gebruik zonder nadenken

Een slim batterijsysteem kan zonnepanelen proactief bijsturen. Deze functionaliteit is belangrijk omdat het niet altijd voordelig is om zonne-energie op te slaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de elektriciteitstarieven zo gunstig zijn, dat de kosten voor het afnemen van stroom van het net lager zijn dan de besparing die je behaalt door zonne-energie op te slaan. Op momenten waarop het elektriciteitsnet overbelast is, kan het daarnaast wenselijk zijn om de zonnepanelen tijdelijk te verminderen (ook wel curtailment genoemd) om de belasting op het net te reduceren. Hier kan dan een interessante vergoeding tegenover staan. Slimme batterijsystemen nemen deze beslissingen automatisch om jouw zonnesysteem optimaal te benutten.

Laadpalen slim gebruiken

Wil je je duurzame energiesysteem uitbreiden met laadpalen? Een slim batterijsysteem maakt deze uitbreiding mogelijk zonder extra kosten voor een zwaardere netaansluiting. Het batterijsysteem fungeert als verbindende schakel tussen de zonnepanelen en de laadpalen, waarbij het de zelf opgewekte zonnestroom maximaal benut voor het laden van elektrische voertuigen en tegelijkertijd het gebruik van netstroom minimaliseert. Via een API kan dan bijvoorbeeld ook een rittensysteem worden gekoppeld. Dit is niet alleen waardevol voor het verduurzamen van de organisatie, maar kan ook financieel voordelig zijn door de mogelijkheid om Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) te behalen. Dat zijn een soort verhandelbare certificaten die je met eigen opgewekte zonne-energie nog sneller kan genereren.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.