BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energiemarkt

Vast, variabel of dynamisch energiecontract: wat is het verschil?

26 maart 2024
Leestijd 2½ min.

Als ondernemer in de mobiliteitsbranche weet je dat energie een cruciale factor is in jouw bedrijfsvoering. Het kiezen van het juiste energiecontract kan dan ook een aanzienlijke impact hebben op je energiekosten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een vast, variabel en een dynamisch energiecontract? En welke past het beste bij jouw mobiliteitsbedrijf, ook wanneer je zonnepanelen hebt? 

Allereerst moet je weten dat er twee soorten zakelijke energiecontracten zijn: kleinzakelijke energie en grootzakelijke energie. Hiervoor moet je de aansluitwaarde van je bedrijf weten. Is de totale capaciteit van je hoofdaansluiting kleiner of gelijk aan 3 x 80 Ampère? Dan ben je een kleinzakelijke verbruiker. Alles daarboven valt onder grootzakelijk verbruik. Wanneer je een keuze wilt maken voor een passend energiecontract, zorg er dan voor dat je weet of je een klein- of een grootzakelijke verbruiker bent. Hieronder vind je de voor- en nadelen van een vast, variabel en een dynamisch energiecontract.

Vast energiecontract: stabiliteit en voorspelbaarheid

Een vast energiecontract biedt een vast tarief gedurende een vooraf bepaalde periode (momenteel zo’n 1 tot 3 jaar). Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor energie gedurende de looptijd van het contract constant blijft, ongeacht eventuele veranderingen in de energiemarkt.

Voordelen van een vast energiecontract
- Voorspelbaarheid: je weet precies wat je aan energiekosten kunt verwachten gedurende de looptijd van het contract. Hierdoor worden je budgettering en financiële planning vereenvoudigd. 
- Bescherming tegen prijsstijgingen: ongeacht eventuele stijgingen in de energieprijzen op de markt, blijft je tarief hetzelfde. Hierdoor ben je beschermd  tegen onverwachte kostenstijgingen.


Nadelen van een vast energiecontract
- Relatief duur: omdat de energieleverancier het risico van fluctuerende marktprijzen moet afvangen, resulteert dit in een hoge opslag per kWh. Je betaalt in feite een forse verzekeringspremie per kWh om dat risico af te dekken. - Gemiste kansen: dalen de marktprijzen, dan profiteer je niet van de voordelen van lagere tarieven en betaal je mogelijk meer dan nodig is. 
- Beperkte flexibiliteit: je zit vast aan het afgesproken tarief gedurende de looptijd van het contract. Dit betekent dat je niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen op de markt.

Variabel energiecontract: flexibiliteit met mogelijke risico's

Een variabel energiecontract biedt flexibiliteit in de energieprijs. De tarieven kunnen variëren afhankelijk van de marktomstandigheden en de energieaanbieder heeft de vrijheid om de prijzen aan te passen (meestal elk kwartaal). Voor veel ondernemers kan dit aantrekkelijk lijken, vooral in tijden van lage energieprijzen.

Voordelen van een variabel energiecontract
- Flexibiliteit: je profiteert van eventuele prijsdalingen op de energiemarkt.
- Geen boetes bij vroegtijdige beëindiging: als je flexibiliteit nodig hebt en van leverancier wilt veranderen, dan zijn er geen boetes verbonden aan het vroegtijdig beëindigen van het contract. Meestal kan je er maandelijks vanaf.

Nadelen van een variabel energiecontract
- Dit is de duurste vorm energiecontract; als je kijkt naar de prijs per kWh. 
- Onzekerheid: de energieprijzen kunnen onverwacht stijgen, waardoor je kosten toenemen. 
- Mogelijke onzekerheid bij je budget: schommelingen in energieprijzen kunnen het moeilijk maken om budgetten te plannen en te beheren.

Dynamisch energiecontract: je betaalt de dagmarktprijs van energie

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de dagprijs zoals die op de energiemarkt (EPEX-markt) dagelijks tot stand komt. Elke dag en elk uur is de prijs verschillend. Vooral overdag, als er veel opwek van zon- en windenergie is, is de prijs laag en soms zelfs negatief.

Voordelen van een dynamisch energiecontract
- Goedkoper: gemiddeld zo’n 30 tot 40% goedkoper dan een vast of variabel energiecontract. 
- Zelf verbruiken loont: zeer interessant als je vooral overdag je energie verbruikt. Dan zijn de tarieven het laagst. 
- Verbruik verplaatsen: als je je verbruik kunt verplaatsen naar de momenten van de dag dat stroom goedkoper is, dalen je energiekosten nog verder. 
- Dagelijks opzegbaar.

Nadelen van een dynamisch energiecontract
- Je hebt geen zekerheid over de tarieven. Deze fluctueren dagelijks en je maandbedrag zal ook gedurende het jaar variëren. Daar moet je mee om kunnen gaan. 
- Bij een zeer turbulente energiemarkt (zoals bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Oekraïne) kunnen de prijzen (tijdelijk) fors stijgen.

Energiecontract met zonnepanelen

Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen, dan kan dit van invloed zijn op de keuze van je energiecontract. 
- Is je opwek ongeveer even groot als je verbruik? Dan kan een vast contract voordeliger zijn. Dit komt omdat je als kleinverbruiker mag salderen. Deze salderingsregeling wordt op termijn waarschijnlijk afgebouwd. 
- Is je opwek minder dan 80% of meer dan 120% van je verbruik? Dan is een dynamisch energiecontract, ook met zonnepanelen, waarschijnlijk de goedkopere keuze. Laat je hierover goed informeren.

Kijk ook goed of jouw energieleverancier (voor vaste of variabele contracten) zogenaamde terugleverkosten voor zonnepanelen in rekening brengt. Deze kosten kunnen flink oplopen en verschillen per leverancier.

Waar moet je nog meer op letten bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract?

  • Bedrijfsbehoeften. Analyseer jullie energieverbruik en de aard van jullie bedrijfsactiviteiten om te bepalen welk type contract het beste bij jouw behoeften past.
  • Risicobereidheid. Bedenk hoeveel risico je wilt nemen bij energieprijsschommelingen en hoe dit past binnen je financiële planning.
  • Marktkennis. Houd de energiemarkt in de gaten. Twijfel je? Vraag dan advies bij experts om zo de beste beslissing te nemen voor je bedrijf.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.