BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Aansluiting verzwaren

Zo achterhaal je de aansluitwaarde van je bedrijf

14 maart 2023
Leestijd 1½ min.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat de aansluitwaarde van de elektriciteitsaansluiting van jouw mobiliteitsbedrijf is. De aansluitwaarde bepaalt namelijk hoeveel stroom je tegelijkertijd kunt gebruiken en is van invloed op de hoogte van je energierekening. Maar wat is de aansluitwaarde precies en hoe kun je deze achterhalen?

De aansluitwaarde is het maximale vermogen dat jouw bedrijf tegelijkertijd uit het elektriciteitsnet kan halen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en staat vermeld op de aansluiting van de elektriciteitsmeter. Hoe hoger de aansluitwaarde, hoe meer apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken zonder dat de stroom uitvalt.


Overbelasting elektriciteitsnetwerk
Het is belangrijk om te weten wat de aansluitwaarde van jouw bedrijf is, omdat je anders te maken kunt krijgen met overbelasting van het netwerk. Dit kan leiden tot stroomuitval en mogelijk zelfs schade aan apparaten of nog erger brand. Bovendien betaal je een hoger tarief voor stroom als je bedrijf meer vermogen verbruikt dan de aansluitwaarde toestaat.


Via netbeheerder elektriciteit
Maar hoe kom je achter de aansluitwaarde van jouw bedrijf? Hiervoor heb je twee mogelijkheden. Vaak staat de aansluitwaarde van je elektriciteitsaansluiting op de jaarrekening van je energieleverancier. Is dit niet het geval? Dan kun je deze opvragen bij je netbeheerder. Elke regio heeft een eigen netbeheerder die verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit en gas. Netbeheerders zijn: Liander, Cogas Infra en Beheer, Enduris, Enexis, RENDO Netwerken, Stedin en Westland Infra. Op de website van jouw netbeheerder kun je vaak een formulier invullen om de aansluitwaarde op te vragen. Bij sommige netbeheerders kun je jouw aansluitwaarde ook telefonisch opvragen.


Maximale vermogen elektriciteitsaansluiting
Een andere mogelijkheid om de aansluitwaarde te achterhalen is door naar jouw elektriciteitsmeter te kijken. Op de meter staat vaak vermeld wat de maximale belasting is die de meter aankan. Als je deze waarde vermenigvuldigt met de spanning (in Nederland is dat meestal 230 Volt), dan krijg je de aansluitwaarde.

Lees ook: Verzwaren van een elektriciteitsaansluiting: zo werkt dat

Aansluitwaarde verhogen bedrijf
Als je bedrijf groeit en meer stroom gaat verbruiken, kan het zijn dat je de aansluitwaarde moet laten verhogen. Dit kun je aanvragen bij de netbeheerder. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.

De aansluitwaarde is het maximale vermogen dat jouw bedrijf tegelijkertijd uit het elektriciteitsnet kan halen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en staat vermeld op de aansluiting van de elektriciteitsmeter. 

Ook belangrijk: 2- of 3 fase aansluiting?
Bekijk bij het aansluiten van zwaardere elektrische apparatuur ook of je een 2- of een 3-fase aansluiting hebt. Een elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt in het aantal fasen maal een aantal ampères. Dit wordt uitgeschreven als bijvoorbeeld 1x40A of 3x25A. 
Het belangrijkste verschil tussen 2-fase en 3-fase aansluitingen is namelijk het vermogen dat ze kunnen leveren. Een 3-fase aansluiting heeft over het algemeen een hoger vermogen en zijn geschikt voor zwaardere belastingen, zoals industriële machines, elektrische ovens en motoren. Een 3-fase aansluiting herken je als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat. 


Voorkom verrassingen 
Kortom, de aansluitwaarde van jouw bedrijf is een belangrijk gegeven dat invloed heeft op je energierekening en de stabiliteit van je stroomvoorziening. Het is daarom verstandig om te weten wat de aansluitwaarde van jouw bedrijf is en deze regelmatig te controleren. Zo weet je hoeveel stroom je kunt gebruiken en of je niet te veel betaalt.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.