BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Aansluiting verzwaren
Verhuur

Verzwaren van een elektriciteitsaansluiting: zo werkt dat

14 september 2022
Leestijd 2 mins.

Ben je van plan om in de nabije toekomst meer elektriciteit te gaan verbruiken of juist zelf op te wekken, zonder dat je dit zelf gaat gebruiken? Controleer dan of jullie elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit heeft.

Een laadpunt voor een EV gebruikt soms net zoveel stroom als alle andere machines en apparaten in jouw bedrijf bij elkaar. Daarom kun je soms niet zo snel opladen als je wilt. Want hoe sneller je wilt laden, hoe meer stroom jouw laadpunt nodig heeft. Maar je aansluiting kan een bepaald vermogen leveren en soms is dat niet voldoende. Verwacht je dat jullie stroombehoefte in de toekomst groter gaat worden? Of verwacht je dat jullie bedrijf veel stroom aan het net terug gaat leveren? Daarvoor kun je jullie stroomaansluiting laten vergroten, dit noemen we ‘verzwaren’.

Hoe weet ik wat onze huidige netaansluiting is?
Wat jullie huidige aansluitwaarde is, kun je opvragen bij je regionale elektriciteitsnetbeheerder (bijv. Stedin, Liander, Enexis, Endinet enz.).


Hoe weet ik of wij onze netaansluiting moeten laten verzwaren?
Of je de netaansluiting moet verzwaren hangt van meerdere dingen af. Maak daarom een overzicht overzicht alle elektrische apparaten, inclusief laadpalen die je tegelijkertijd aan wilt kunnen zetten. Deze elektrische vermogens tel je bij elkaar op en tel daar nog wat extra vermogen bij op, dat is handig voor eventuele toekomstige aanvullingen. Overleg met een adviseur of jullie elektriciteitsaansluiting voorziet in jullie behoefte: zowel nu als in de toekomst.

Wat is de aansluiting elektriciteit verzwaren?
Verzwaren betekent dat je de hoeveelheid stroom vergroot die jouw bedrijf binnenkomt. Je krijgt deze stroom via een netaansluiting. Bedrijven hebben verschillende aansluitwaardes. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit twee delen:

  1. Je hebt een 1-fase of 3-fase aansluiting. Dit betekent grofweg dat er 1 of 3 kabels met stroom naar jouw huis lopen. En dus ook dat je met een 3-fase aansluiting drie keer zoveel stroom binnenkrijgt dan met een 1-fase aansluiting.
  2. Je hebt binnen die 1- of 3-fase aansluiting van verschillende ‘sterktes’; ampères (A). Dit is vaak 25 of 35 ampère er kabel. In Nederland hebben bedrijven meestal een aansluitwaarde van 1x25A, 1x35A of 3x25A of 3x35A. De 1 of 3 staan voor het aantal fasen van jouw aansluiting.

Hoe werkt het verzwaren van mijn netaansluiting?
Bij het verzwaren van de netaansluiting verandert de netbeheerder een aantal technische zaken waardoor de netaansluiting een grotere capaciteit krijgt. Soms wordt alleen de hoofdzekering in de meterkast vervangen door een zwaarder exemplaar, in een enkel geval moet de kabel van het openbare elektriciteitsnet die het huis binnenkomt worden vervangen. 

Een bijzondere situatie is als de netaansluiting van een 1-fase aansluiting wordt omgezet in een 3-fasen aansluiting. Dan moet zowel de netbeheerder een aanpassing doen in de meterkast, maar moet jouw elektricien ook aanpassingen doen in de groepenkast. Alle groepen moeten verdeeld worden over de drie fasen. 


Wie regelt de verzwaring van mijn aansluiting?
Netbeheerder Liander is verantwoordelijk voor de eventuele wijzigingen aan jouw energieaansluiting(en). Wanneer je je aansluiting wilt verzwaren, dan zijn hiervoor de Wilt u uw grootverbruikaansluiting wijzigen (vergroten of verkleinen)? Lees hieronder meer over de levertijden, het aanvraagpoces en maak alvast een eerste berekening van de kosten.


Wat zijn de kosten van het verzwaren?
Voor het verzwaren van de netaansluiting betaal je:

  • Eénmalige kosten aan de netbeheerder. 
  • Soms maandelijks hogere transportkosten. Zo kan het ‘capaciteitstarief’ hoger worden. Deze periodieke kosten betaal je aan de energieleverancier, die ze overmaakt naar de netbeheerder. De tarieven verschillen per netbeheerder.


Hoe regel je een verzwaring van de netaansluiting?
Zoals gezegd is een eerste stap het inzichtelijk maken van jullie elektriciteitsbehoefte en de huidige capaciteit. Wil je een een verzwaring van de netaansluiting? Dan kun je deze aanvragen via https://www.mijnaansluiting.nl/.

  1. Selecteer de netbeheerder op basis van jullie postcode/regio
  2. Vraag een verzwaring van de netaansluiting aan. 

Start op tijd met jullie aanvraag
Op dit moment zijn de levertijden voor het aanpassen van een elektriciteitsaansluiting gemiddeld 1,5 jaar. Deze levertijd is afhankelijk van het soort aansluiting, de complexiteit van uw aanvraag en de regio waarin jullie bedrijf zich bevindt. Start dus op tijd met het aanvragen van een eventuele verzwaring. 

Mag je niet verzwaren, maar heb je wel (tijdelijk) meer capaciteit nodig? 
Overweeg dan onze batterij opslag oplossing!

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.