Van gas af

In 2022 weer meer gebruik van hernieuwbare energie

12 juni 2023
Leestijd 1 min.

In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 13 procent. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Bedrijven in Nederland investeerden dan ook fors in groene energietechnieken.

Het verbruik van hernieuwbare energie in 2022 bedroeg 277 PJ (petajoule). Dit is 6 procent meer dan een jaar eerder. Het totale finale energieverbruik bedroeg vorig jaar ongeveer 1850 PJ. 

Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie.

Weer meer nieuwe zonnepanelen

Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor met 45 procent naar 62 PJ. De belangrijkste oorzaak is de plaatsing van nieuwe zonnepanelen. De totale opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met 28 procent naar meer dan 19 duizend MW (megawatt). Van de opgestelde zonnepanelen staat 20 procent in zonneparken en 80 procent op het dak of als zonwering boven parkeerplaatsen.

Windenergie toegenomen

In 2022 nam het energieverbruik uit windenergie met 13 procent naar 78 PJ. Het verbruik uit windenergie op zee bedroeg ongeveer 30 PJ en was daarmee ongeveer gelijk aan dat van 2021. Het verbruik uit windenergie op land groeide in dezelfde tijd met 25 procent naar 47 PJ. De totale capaciteit van windmolens was eind 2022 bijna 9 duizend MW, 14 procent meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is grotendeels te danken aan nieuwe windmolens op het land, hier is 950 MW bijgekomen. Het vermogen op zee steeg met 110 MW.

Meer warmtepompen

De bijdrage van warmtepompen aan de totale hoeveelheid hernieuwbare energie is met 7 procent nog relatief klein, maar stijgt wel. De totale hoeveelheid onttrokken warmte nam in 2022 met ruim een kwart toe tot ruim 20 PJ. Warmtepompen spelen een steeds grotere rol bij de verwarming van gebouwen. Met een warmtepomp wordt energie (warmte) onttrokken aan de buitenlucht of bodem. Ongeveer een kwart van de in 2022 geïnstalleerde buitenlucht-waterwarmtepompen is hybride.

Bedrijfsleven investeerde fors meer in 2022 in groen

Het bedrijfsleven in Nederland heeft in 2022 €3,5 miljard euro geïnvesteerd in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dat is 61% meer dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers over de Energie-investeringsaftrek die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. In 2021 werd de CO₂-uitstoot met 1.074 kiloton teruggebracht. Vorig jaar was dat 1.753 kiloton.

  • Bedrijven maakten bij hun energie-investeringen gebruik van de aftrek, een fiscale regeling die gemiddeld 11% belastingvoordeel oplevert. 
  • Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de regeling soms tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.
  • Bijna 18.000 ondernemers vroegen een Energie-investeringsaftrek aan. Dat is een stijging van 57% ten opzichte van het jaar ervoor. De subsidies werden vooral gebruikt voor de aanleg van zonnepanelen, led-verlichting en warmtepompen.  

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.