BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energietechnieken

3 Nieuwe technologieën om auto’s sneller op te laden

3 augustus 2022
Leestijd 1 min.

De laadtijd van een EV is momenteel nog veel langer dan die bij fossiele brandstoffen. In dit artikel lees je 3 nieuwe technieken om de laadtijd te verkorten.

Aantal elektrische auto's groeit neemt snel toe in Nederland
Aantal elektrische auto's groeit neemt snel toe in Nederland

Snel een EV laden is niet alleen prettig voor autobezitters, maar ook voor eigenaren van laadpleinen. Daar is logistiek namelijk heel belangrijk. Want hoe sneller elektrische auto’s opgeladen zijn, hoe meer doorstroming er is en hoe minder en wachttijd en daarmee laadpalen nodig zijn. Hieronder vind je drie innoverende technologieën om straks sneller een EV te kunnen opladen.

Artificial intelligence

Onderzoekers aan de Idaho National Laboratory zeggen dat ze in staat zijn om in 10 minuten accu’s op te laden tot 90 procent van de capaciteit, zonder daarbij schade toe te brengen. Bij het snelladen worden lithium-ionen namelijk met hoge snelheid door een batterij geduwd, waardoor ze kunnen blijven ‘plakken’. Hierdoor kan de accu vermogen verliezen. De onderzoekers hebben een grote hoeveelheid data van lithium-ion accu’s met hulp van Artificial Intelligence (AI) laten analyseren. Met deze uitkomsten hebben ze software ontwikkeld die voorspelt hoe een unieke accu op een oplaadsessie zal reageren. Laadpalen kunnen zo de oplaadsessie optimaliseren, waardoor meer accu’s heel erg snel én veilig op te laden. De wetenschappers verwachten dat hun kunstmatig intelligente software niet alleen in laadpalen kan worden gebruikt, maar dat hiermee ook efficiëntere accu’s ontwikkeld kunnen worden.

Opladen in een kwartier 

Snelladen draait om het aantal kilowatt dat een lader produceert. Hoe meer kilowatt een laadpaal levert, hoe sneller er geladen kan worden. De beperkende factor hierbij is de capaciteit van de auto-accu. Die is afhankelijk van onder andere de afmetingen, de chemische samenstelling en de temperatuur van de batterij.Producent ABB heeft de Terra 360 ontwikkeld, deze krachtige laadpaal heeft een vermogen van 360 kilowatt. Hiermee zou een EV-bezitter een accu in vijftien minuten op kunnen laden. Momenteel heeft nog geen automerk een EV te koop die deze capaciteit aankan, maar ook daar gaan de ontwikkelingen snel.

Koelere laadkabels

Bij snelladen komt veel hitte vrij tijdens het laadproces. Hierdoor worden de laadkabels van elektrische auto’s ook enorm warm en dat beperkt de hoeveelheid stroom die veilig door een oplaadkabel kan gaan. Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University werken aan een koeltechniek die het mogelijk moet maken om laadkabels met 2.400 ampère te produceren. Gangbare supersnelladers halen nu zo’n 500 ampère. Ze verwachten dat een elektrische auto op deze manier in vijf minuten kan worden opgeladen. Deze technologie bevindt zich nog in de experimentele fase.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.