Subsidie

BMKB-Groen: nieuwe garantstelling verduurzaming mkb

16 december 2022
Leestijd < 1 min.

De Borgstelling MKB-krediet is vanaf november 2022 uitgebreid met het onderdeel ‘Groen’. Met BMKB-Groen moeten mkb-ondernemers makkelijker een financiering krijgen voor duurzame investeringen. Denk aan het verduurzamen van de werkplaats.

De bestaande BMKB-regeling is een borgstellingskrediet. Dat betekent dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) garant staat voor een gedeelte van de lening die je als ondernemer wil afsluiten voor een investering. Dit geeft de financier uiteindelijk meer zekerheid om de lening te kunnen afsluiten.

BMKB-Groen (BMKB-G)

Met de uitbreiding van de regeling met BMKB-G word je als ondernemer gestimuleerd te verduurzamen. De borgstelling is namelijk 75%, terwijl die bij de BMKB-regeling 50% bedraagt. Ook is de looptijd van de garantstelling verhoogd van 6 naar 12 jaar. Om nog een extra stimulans te geven heeft de overheid ook de provisie voor deze garantstelling verlaagd:

- 2% bij een looptijd tot 6 jaar
- 3% bij een looptijd vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar

Wat zijn de voorwaarden?

De BMKB-G heeft uiteraard als voorwaarde dat het gaat om groene investeringen. Daaronder worden verstaan:

•      Bedrijfsmiddelen zoals opgenomen in de EIA-energielijst

•      Overige middelen verbonden aan energie-investeringen (maximaal aandeel 50%)

•      De aanpassing of vervanging van bedrijfspanden naar tenminste Label C

Aanvragen

Vanaf 2023 kun je bij de deelnemende banken terecht voor een BMKB-G aanvraag. Om een garantstelling voor deze regeling aan te vragen neem je contact op met één van de aangesloten financiers. De lijst met deelnemende financiers vind je op de site van de RVO.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.