BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de mobiliteit én van de onderneming.

Bidirectioneel laden

EU-project Scale onderzoekt onbenut potentieel EV

14 september 2022
Leestijd < 1 min.

Scale is een groot Europees samenwerkingsproject dat onderzoek doet naar het onbenutte potentieel van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie. Hierbij werken verschillende partijen samen om het slim opladen en terug laden van elektrische voertuigen te verkennen en te testen.

Het project Scale moet bijdragen aan de ontwikkeling van een ​​nieuw duurzaam energie-ecosysteem dat optimaal gebruikmaakt van de flexibiliteit die elektrische voertuigen bieden. Het streven van de EU is namelijk om tegen 2030 30 miljoen elektrische voertuigen op de weg te hebben. Die moeten onderdeel worden van een gedecentraliseerd energiesysteem dat tegelijkertijd zowel de transport- als de energiesector koolstofarm maakt. Centraal in Scale staat dan ook de ontwikkeling van slimme laadconcepten die in staat zijn om miljoenen elektrische voertuigen in te zetten in verschillende omgevingen. 

  • In Nederland worden in de regio Utrecht 500 bi-directionele elektrische auto’s ingezet als ‘virtuele energiecentrale’. 
  • In Eindhoven onderzoekt Scale de optimale combinatie van heavy duty laden en ontladen van e-trucks langs de snelweg gecombineerd met opwek uit zonnepanelen en opslag in statische batterijen. 
  • In Rotterdam en Utrecht is er een project voor het slim laden van light electric vehicles.

Verschillende samenwerkende partijen
Scale staat voor Smart Charging ALignment for Europe. Het project is van start gegaan in juni 2022. In het project Scale werken autofabrikanten als Hyundai, Renault, SONO, Polestar en VDL onder leiding van het Nederlandse kennis-en innovatiecentrum ElaadNL, samen met universiteiten, kennispartners, e-Mobility Service Providers zoals We Drive Solar, laadpaalfabrikanten als ABB, netbeheerders, consumentenverenigingen en overheden zoals de gemeente Utrecht.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.