BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Verzekeren

Hier let de verzekeraar van jouw zonnepanelen op

14 april 2023
Leestijd 1 min.

Wanneer je zonnepanelen op het dak of aan jullie bedrijf laat plaatsen, dan breng je een verandering aan op of aan jouw pand. De verzekeraar wil dan vaak bekijken of deze verandering een risicotoename met zich meebrengt. Om dit risico voor te zijn stellen zij in sommige gevallen eisen aan de zonnepaneleninstallatie. Deze eisen moeten voor de keuze en installatie bekend zijn en worden meegenomen naar de leverancier. 

De markt voor zonnepanelen is populair, waardoor de kwaliteit niet altijd goed gewaarborgd is. Zowel bij de kwaliteit van de panelen, het type omvormer en de installatie kan het flink fout gaan, met kortsluiting, oververhitting of zelfs brand tot gevolg. Zelfs als jouw installatie goed is aangelegd of is aangesloten door een erkend installateur, bestaat er een verhoogde kans op brand. 

4 voorwaarden die je voor de installatie van zonnepanelen moet regelen

  1. Kan jullie dak het gewicht aan? Laat hiervoor een constructieberekening maken.
  2. Kies de juiste panelen. Let op het keurmerk, zoals CE- of TÜV.
  3. Zorg voor een optimale, veilige plaatsing en zorg voor brandwerend dakmateriaal.
  4. Laat de installatie keuren en daarna periodiek controleren.

SCIOS Scope 12 keuring
Als bedrijf ben je verplicht om een SCIOS Scope 12-keuringsbewijs in handen te hebben. Door je zonnestroominstallatie te keuren met een SCIOS Scope 12 keuring, beperk je deze risico’s. Als je een SCIOS Scope 12 elektrakeuring koopt, voert een SCIOS gecertificeerd bedrijf de inspectie uit. De eerste inspectie, de eerste bijzondere inspectie (EBI), verloopt wat anders dan de daaropvolgende vervolginspecties, ofwel de periodieke inspectie (PI). 

Let op vlamboogdetectie
Een vlamboogdetectie wordt meegenomen in de SCIOS Scope 12-keuring. Vlambogen zijn een vorm van kortsluiting waardoor brand kan ontstaan. Wil je zeker weten dat jouw verzekeraar alle brandschade dekt? Dan is het belangrijk dat je deze vlamboogdetectie hebt. Als er een vlamboog aankomt, dan schakelt de detectie de desbetreffende string af. Hiermee is de installatie veiliger.

Vraag het aan een expert
Vraag bij jouw opstalverzekeraar, bedrijfsschadeverzekeraar en eventueel exploitatieverzekeraar na of en zo ja welke aanvullende eisen zij stellen aan een zonnepaneleninstallatie bij installatie op jouw (bedrijfs)dak. Op die manier kun je vol vertrouwen gebruik (blijven) maken van zonnepanelen bij jouw mobiliteitsbedrijf.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.