BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Laadpalen

Laadpalen: nu leren hoe we straks geld kunnen verdienen

13 december 2022
Leestijd 1 min.

“We zijn hier bij BP Kerkhof aan de Binckhorstlaan in Den Haag en wij willen het meest duurzame tankstation van Nederland zijn”, zegt eigenaar Jan Paul Kerkhof. “Dat doen we aan de ene kant door gewoon door de normale brandstof aan te bieden. Maar daarnaast hebben wij bio-CNG, waterstof en ultra snelladers met zonnestroom van eigen dak.”

"Wij willen het meest duurzame tankstation van Nederland zijn”, zegt eigenaar Jan Paul Kerkhof.


Of lees hieronder de tekst van de video

“We hebben op dit moment zes ultraladers staan van 350 kilowatt per stuk en die hebben nu meer dan één jaar staan. Er zit best een heleboel voorbereiding aan en het belangrijkste is het verzwaren van je netaansluiting. We hebben hier een transformator staan van 1,5 megawatt. Wij kunnen dus 1.500 kilowatt van het net afhalen. De doorlooptijd van zo’n aanvraag, die ligt tussen de negen maanden en twee jaar. Dus het belangrijkste is: vraag die netverzwaring op tijd aan.” 

“De investeringen vallen in twee stukken uiteen. Da's een stuk netverzwaring die 2,5 ton kost, in ons geval. En een aanschaf van de palen van vier ton. Dat is niet direct rendabel. Alleen, je moet nu je klantenkring opbouwen om daar over een paar jaar geld aan te verdienen. En het is heel simpel: de kost gaat voor de baten uit. “


De belangrijkste tip voor collega ondernemers is, naast het verzwaren van je aansluiting,   om gelijk te beginnen met een aantal laadpalen. Eén paal is geen paal en je moet er eigenlijk voor zorgen dat er altijd eentje vrij is. Het is misschien in het begin wat meer investering, maar dat verdien je uiteindelijk dubbel en dwars terug. 

Op het moment dat er in 2030 geen fossiele auto's meer verkocht worden, rijden er 1,8 miljoen elektrische auto’s rond. Met 1,8 miljoen elektrische auto's red ik het natuurlijk niet met zes palen. Alleen doordat we nu al een elektrisch laadplein hebben, leren we heel goed hoe we hier in de toekomst geld aan kunnen verdienen.”

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.