BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

netcongestie

Terugleveren van energie met zonnepanelen? Let op voor problemen

1 september 2022
Leestijd < 1 min.

Bij de energietransitie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van duurzame energie, zoals met zonnepanelen. Vooral bij zonnig weer wekken deze veel elektriciteit op, vaak ook meer dan door een bedrijf zelf wordt gebruikt. In sommige regio’s wordt zoveel energie opgewekt, dat  dat grote delen van het energienetwerk dit niet meer aankunnen.

Omvormer schakelt uit

Als het te druk wordt op het net, dan kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog. Wordt deze te hoog? Dan schakelt de omvormer van zonnepanelen zich uit of gaat in storing. Omvormers zijn namelijk zo ingesteld dat ze automatisch uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitvallen. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen.

Wanneer jullie zonnepanelen tijdelijk geen energie terug kunnen leveren, dan heeft dit ook financiële gevolgen. Met de salderingsregeling krijg namelijk een vergoeding over teruggeleverde energie. Maar door deze overbelasting gaat deze verloren. 

Door veel drukte op het stroomnet is terugleveren op zonnige dagen niet altijd mogelijk. 


Terugleverproblemen op jullie adres?
In Nederland zijn een aantal regio’s waar een zogenaamde terugleverbeperking geldt. Hier hebben netbeheerder besloten om de hoeveelheid energie die je kunt terugleveren, te beperken. Controleer of er problemen met het terugleveren van energie bekend zijn op jullie bedrijfsadres.

Controleer hier in welke regio's terugleverproblemen zijn.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.