Energie besparen

Van Markus Autoschade: echt tevreden over concreet energieadvies

6 december 2022
Leestijd 2 mins.

Bij ABS Van Markus Autoschade Service vragen opdrachtgevers steeds vaker wat zij doen aan verduurzaming. “Daar moet je het dan met elkaar over hebben”, zegt Rolph van Markus overtuigd. “Bij het behalen van klimaatdoelstellingen spelen wij namelijk ook een rol. Bovendien staan de technische ontwikkelingen niet stil, straks worden bijvoorbeeld ook bedrijfsauto’s elektrisch.” Om op deze ontwikkelingen voorbereid te zijn en om inzicht te krijgen in mogelijke energiebesparingen vroeg hij een energieadvies aan bij BOVAG Energie. 

Op het gebied van energiebesparing heeft Rolph Van Markus bij hun vestiging in De Bilt al stappen gezet. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van domotica, een warmteterugwinsysteem en hebben ze een laadpaal geplaatst. Een fors aantal zonnepanelen staat in bestelling, ondanks de netcongestie. Dit betekent dat ze geen stroom terug kunnen leveren aan het stroomnet. Op het bedrijventerrein waar Van Markus is gehuisvest lieten ondernemers daarop de mogelijkheid voor een ondergrondse batterij bekijken. Hoewel de gemeente dit initiatief wilde subsidiëren, bleken de kosten vooralsnog toch te hoog. Rolph van Markus: “Het is soms tegenstrijdig. Je wilt namelijk verduurzamen, maar daarbij word je soms geremd. Met zonnepanelen kiezen we er nu voor om zelf in onze stroom te voorzien. Wat we daarbij overhouden gaat naar de laadpaal.”

Kinderziektes bij de energietransitie
“Er is bij energiebesparing geen eindstation, elke keer zal er wel iets nieuws zijn”, vervolgt hij. “Wat je bijvoorbeeld ziet is dat iedereen in onze branche nu meer luchtdrogende blanke lak gebruikt. Dat is geen nieuw product, maar het gebruik ervan neemt nu een enorme vlucht omdat hierbij een veel lagere temperatuur nodig is. Wij gebruikten het vooral voor kleinere reparaties, terwijl een collega deze lak voor 95% van alle reparaties gebruikt. Zij hadden vooraf ook niet verwacht dat dit kon, maar ze zijn drie maanden lang gaan testen. Eerst was het wennen, vervolgens kijken en daarna eigen maken. Inmiddels zijn zij heel enthousiast en definitief overgestapt. Maar toen kwam een probleem: de lange levertijden. Maar ach, ik zie dat als kinderziektes bij de energietransitie. We kijken trouwens ook naar het beperken van het gasverbruik van een spuitcabine. Daarbij onderzoeken we of je die warmte kunt hergebruiken, bijvoorbeeld voor de verwarming van de bedrijfshal.”

Tijdens het gesprek valt het licht in de bedrijfshal uit, terwijl die op het kantoor blijft branden. Van Markus: “Dat hebben we met domotica zo ingeregeld, het is nu pauze.”

Adviesrapport voor energie
Voor de vestiging in Zeist vroeg hij een energieadvies bij BOVAG Energie aan. Al eerder had Van Markus rapporten ontvangen van energiecoaches en -adviseurs. “Maar dit was oprecht het eerste rapport waar ik echt tevreden over ben. Wat mij opviel is dat het heel pragmatisch is ingestoken. Het leest prettig, ook dankzij de foto’s met voorbeelden. Wat mij daarnaast opviel is dat de adviseur over goede technische kennis beschikt, ook bij branchespecifieke apparaten. Dan heb je het bijvoorbeeld over of de compressoren niet-hoogfrequent zijn, hoe de druk staat ingesteld en wat de mogelijkheden zijn van een spuitcabine met een warmtepomp."


"Sommige zaken konden we zelf navragen bij een leverancier, dat is eenvoudig om te doen. Maar sommige aanpassingen vragen om meer onderzoek, zoals het toepassen van infrarood panelen voor verwarming. De stroom hiervan zou kunnen zorgen voor ontploffingsgevaar. Daar moeten we eerst meer onderzoek naar doen, ook arbotechnisch.”

Rolph van Markus van ABS Van Markus Autoschade Service in Zeist en Bilthoven. (foto's: Peter Arno Broer)
Rolph van Markus van ABS Van Markus Autoschade Service in Zeist en Bilthoven. (foto's: Peter Arno Broer)


Waardevolle inzichten
In het rapport staan de investeringen met daarbij de verwachte besparingen, de terugverdientijd, eventuele subsidiemogelijkheden en een volgorde van uitvoering van energiebesparende maatregelen. “Met dit rapport hebben we nu inzichtelijk welke keuzes we kunnen maken. Zo wisten we wel dat onze spuitcabines en ruimteverwarming voor een groot gedeelte van het energieverbruik zorgden, maar niet concreet. Dat is ruim driekwart van ons verbruik, terwijl ik had verwacht dat het verbruik voor de verlichting hoger zou zijn. Overigens besparen we al extra op stroom, door deze er ‘s nachts af te halen en in de ochtend weer gefaseerd op te zetten. Ook hebben we onze energiekosten in kaart gebracht, gewoon in een Excel. Daarin zien we dat onze maatregelen direct effect hadden.”

“Toen we de aanvraag voor dit energieadvies van BOVAG Energie deden, had ik al de nodige energiescans gehad. Zij adviseerden gebruikelijke zaken als bewegingsmelders en zonnepanelen. 
Ik dacht: wat kunnen we nog aan nieuwe informatie ontvangen? Nou, best wel veel. Dit rapport is concreet en branchespecifiek en daarmee heel waardevol.” 


Vervolgstappen
“Met bepaalde zaken uit het rapport gaan we direct aan de slag, zoals de zonnepanelen. Met sommige adviezen wachten we nog even. Bijvoorbeeld met het aanbrengen van zonwerende folie op het raam. Daar zijn we nog niet over uit.” Naast het adviesrapport kun je als ondernemer ook gebruikmaken van vervolgstappen, zoals het opvragen en vergelijken van offertes en het bekijken van subsidiemogelijkheden. “In het rapport staan de relevante subsidies ook vermeld, die gaan we straks zelf aanvragen.”

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.