Subsidie

Vanaf 2024 subsidie voor waterstofstations met bijbehorende vrachtwagens

14 december 2022
Leestijd < 1 min.

De overheid stelt 22 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de realisatie van waterstoftankstations in ons land. Met het beschikbare geld moet meer vaart worden gemaakt met de ontwikkelingen van vrachtwagens en ander zwaar verkeer die rijden op waterstof. De subsidie geldt dan ook voor de combinatie waterstofstation met bijbehorende vrachtauto’s. Naar verwachting gaat de subsidieregeling begin 2024 van start.

Om de klimaatdoelen te halen, wil staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat inzetten op meerdere technieken om zonder uitstoot te rijden. Een van de gestelde doelen is dat nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 geen uitlaatgassen meer uitstoten. Het rijden op waterstof speelt hierin een rol. Nederland telt momenteel zo’n vijftien openbaar toegankelijke waterstoftankstations. Dat moeten er de komende jaren veel meer worden om een landelijke dekking te krijgen. 

Waterstofstation én vrachtwagens
De nieuwe subsidieregeling van 22 miljoen euro is bedoeld voor de realisatie van meer waterstofstations mét bijbehorende vrachtwagens. Aanvragers moeten straks dus niet alleen plannen indienen voor de realisatie van een waterstofstation, maar ook de bijbehorende vrachtwagens op waterstof aanschaffen. De overheid zet daarbij in op zo’n twintig vrachtwagens per waterstofstation. 

Heijnen spreekt van een kip-en-eiprobleem, omdat het weinig zin heeft om tankstations te bouwen op waterstof als er amper vrachtwagens zijn die daarop rijden. Ze wil daar verandering in brengen met deze subsidieregeling.Naar verwachting gaat deze begin 2024 van start.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.