BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de mobiliteit én van de onderneming.

Wetgeving en compliance

Zo voldoe je als grootverbruiker aan de informatieplicht energiebesparing

26 oktober 2022
Leestijd 1 min.

Gebruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas? Dan moet je aan de overheid laten weten welke wettelijk verplichte energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Naast energiebesparende maatregelen worden vanaf 2023 ook maatregelen voor het produceren van duurzame energie en elektrificatiemaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder toegevoegd aan de verplichting.

MKB-Nederland heeft een online ondersteuningstool ontwikkeld, waarvoor BOVAG branchespecifieke input heeft gegeven. Deze tool kun je gebruiken voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen en helpt bij de zogenaamde informatieplicht. Het doel van de informatieplicht Energiebesparing is om bedrijven bewuster met energie te laten omgaan. Bovendien kunnen toezichthouders zich zo richten op de organisaties die niets invullen of niets aan energiebesparing doen. 

Uitleg over de informatieplicht Energiebesparing

Maatregelen nemen
Het programma Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB) helpt ondernemers bij het maken van keuzes om energie te besparen. Je vindt er de maatregelenlijst die op jouw branche van toepassing is. Per verplichte maatregel vind je verschillende alternatieven, met daarbij prijzen en adviezen. Hiermee kun je je eigen planningslijst maken, waarbij je aan kunt geven welke acties jullie al genomen hebben en welke maatregelen jullie gepland hebben staan.

Voordeel: inzicht en overzicht
Op deze manier kun je de uitgaven aan energiebesparing in de komende tijd laten aansluiten bij de cashflow van jullie bedrijf. Bijkomend voordeel is dat alle gerealiseerde en geplande energiebesparende maatregelen van het bedrijf worden samengevat in één document dat je kunt overleggen bij een mogelijke controle door de Milieudienst.


Inloggen op mijn.bovag.nl
Wil je aan de slag met DEB? Log dan in via mijn.bovag.nl/inloggen -> ga naar Mijn Tool -> ga naar Energiebesparende maatregelen, hierna word je automatisch doorgestuurd naar de DEB. Door op deze manier in te loggen, zie je direct het profiel dat voor jullie branche geldt. 


Je vindt hier informatie over de maatregelen die op jullie bedrijf van toepassing zijn en de een digitale bespaar assistent laat zien wat je zelf kunnen doen, wat de gemiddelde investering is en je kunt gecertificeerde installateurs in de buurt selecteren.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.