BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Batterijopslag

Energie opslaan? Dat doe je met een batterij

28 maart 2023
Leestijd 1 min.

Wanneer je als mobiliteitsbedrijf energie opwekt met zonnepanelen of met windmolens en je wilt of je kunt deze niet terug leveren, dan zijn er verschillende manieren om (overtollige) elektriciteit op te slaan. Op dit moment is elektriciteitsopslag in batterijen de meest gangbare manier van elektriciteitsopslag. 


Toepassingen voor een batterij
1.     Tijdelijke opslag: een batterij kan de dagelijkse productie van zonnepanelen of een kleine windturbine opslaan. Deze stroom kun je een later moment van de dag gebruiken of inzetten op een locatie waar geen stroomaansluiting voor handen is. Handig wanneer je te maken hebt met netcongestie of wanneer een netaansluiting zelfs helemaal (nog) niet mogelijk is.

2.     Peakshaving: een batterij zorgt ervoor dat grote schommelingen in de energieproductie of -consumptie worden opgevangen. Hierdoor blijft het energienet stabiel en de energievoorziening gewaarborgd.

Kleinschalige energieopslag
Kleinschalige energieopslag in een batterij is mogelijk voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting. In deze batterijen wordt het teveel aan opgewekte stroom ongeveer een etmaal opgeslagen. Deze oplossing is heel geschikt om te gebruiken bij een bedrijf met zonnepanelen. 

Kleinschalige stroomopslag
Kleinschalige stroomopslag
  • De gemiddelde capaciteit voor kleinschalige opslag ligt tussen de 5 en 50 kWh.
  • De opslag is bedoeld voor maximaal één dag energiebehoefte.

Afhankelijk blijven van het stroomnet
Belangrijk is dat netaansluiting nog steeds noodzakelijk blijft bij opslag van opgewekte elektriciteit in een batterij. Door terug te vallen op het stroomnet kan de overproductie in de zomer en de onderproductie in de winter worden gecompenseerd. Kleinschalige energieopslag is namelijk niet geschikt voor seizoensopslag: de capaciteit is te klein en er is geen rendabele business case te maken. Een kleine batterij is geschikt voor energieopslag van minuten tot uren. Als ondernemer kun je met een kleinschalige batterij dus niet onafhankelijk van het energienet worden. 

De overheid overweegt om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Als later de salderingsregeling helemaal verdwenen is, dan bestaat alleen de lagere terugleververgoeding nog. 
Dit maakt energieopslag interessanter, omdat de opbrengsten voor het leveren van elektriciteit naar het net dalen. De businesscase van batterijen zal nog interessanter worden wanneer de investeringskosten van batterijen dalen. 

Containerbatterij
Containerbatterij

Grootschalige energieopslag
Dit wordt ook wel een 'containerbatterij' genoemd, omdat de batterij de grootte heeft van een halve, hele of meerdere zeecontainers. Deze batterijen zijn bedoeld voor energieopslag bij grootschalige energieproductie, denk aan grote wind- of zonneparken of voor de energieopslag van overschot energie van bedrijventerreinen.  Meestal worden deze batterijen niet gebruikt voor dagopslag, maar vooral voor peakshaving-toepassingen. 

Een containerbatterij is opgebouwd uit meerdere onderdelen, namelijk uit de batterijcellen, de omvormer, een koelingssysteem, de omkasting, het besturingssysteem en de aansluiting op het net via een transformator. 

De investeringskosten van lithium-ion batterijen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Daarnaast wordt de capaciteit van batterijen steeds groter. In de toekomst zijn nieuwe batterijconcepten nodig met een grotere opslagcapaciteit en snellere laad- en ontlaadsnelheden. Momenteel wordt aan deze ontwikkelingen gewerkt.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.