BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energiemarkt

Waarom gelijktijdigheid cruciaal is voor een nieuw energiesysteem

24 februari 2023
Leestijd 1 min.

Is er een hoge vraag naar energie? Dan kan in het huidige energiesysteem altijd nog een gas- of kolencentrale extra aan. Maar bij veel aanbod aan duurzame energie is het lastiger om de vraag daar op af te stemmen. De hoeveelheid wind en zon zijn namelijk niet te beïnvloeden. Om duurzame energie zo optimaal mogelijk te benutten is het stimuleren van gelijktijdigheid essentieel.

De productie van duurzame energie blijft de komende jaren hard groeien. Een positieve ontwikkeling, want de energietransitie is in volle gang. Maar een mismatch tussen vraag en aanbod van energie zorgt voor nieuwe uitdagingen. Wanneer het aanbod van duurzame energie de elektriciteitsvraag overstijgt en de prijzen negatief worden, dan betalen de eigenaren van zonne- en windparken om energie te mógen leveren. Op zonnige dagen of met veel wind worden daardoor nu al verschillende wind- en zonneparken ‘uit’ gezet. 

Gelijktijdigheid essentieel voor nieuw energiesysteem
Gelijktijdigheid is simpelweg het afnemen van duurzame energie op het moment dat het wordt geproduceerd. Dus: zonne-energie gebruiken wanneer de zon schijnt en windenergie benutten als het waait. En dus ook: minder energie gebruiken als het even donker en wind stil is. 
Het stimuleren van gelijktijdigheid begint bij het motiveren van de afnemer om zoveel mogelijk duurzame productie te gebruiken. Het verbruiksgedrag aanpassen is een proces. Het moet stap voor stap gebeuren en kan op verschillende manieren. Voorbeelden:

  • Het verplaatsen van energieverbruik naar momenten met veel energie-aanbod
  • Het overschot aan energie op te slaan
  • Het tijdelijk opschroeven van productie en 
  • Het bufferen van warmte. 

Zo kan succesvol een omslag gemaakt worden van een vraaggestuurde naar een aanbodgestuurde markt. 

Energieopslag en gelijktijdigheid
Ook energieopslag is een onmisbare stap naar een goed functionerend en duurzaam energiesysteem. Met opslagcapaciteit wordt extra geproduceerde wind- en zonne-energie die niet direct kan worden gebruikt in bedrijfsprocessen, bewaard voor momenten dat er geen duurzame energie beschikbaar is en wel behoefte.

Zelf energie opwekken en verdelen
Een andere mogelijkheid om duurzame energie slimmer in te zetten, is het verdelen van overproductie. Met gebruik van een Energiemarktplaats wordt de overproductie op basis van gelijktijdigheid geleverd aan een ander bedrijf. Daarbij worden eventuele tekorten automatisch aangevuld van de groothandelsmarkt zonder tussenkomst van een leverancier en zonder opslagen.

Met het toepassen van gelijktijdigheid maken bedrijven echt verschil in de energietransitie. 


Gelijktijdigheid interessant voor je mobilteitsbedrijf
De komende jaren wordt het rechtstreeks inkopen van energie van lokale duurzame producenten en het inzetten van flexibiliteit om tot meer gelijktijdigheid te komen de norm. Met het toepassen van gelijktijdigheid maken bedrijven echt verschil in de energietransitie. 
En dat is niet alleen goed voor het energiesysteem. Want wanneer bedrijven op basis van gelijktijdigheid inkopen, slaan ze een schakel in de keten over. Producent en afnemer handelen direct met elkaar - zonder tussenkomst van een energieleverancier. Dat maakt de inkoopprijs een stuk aantrekkelijker. En ook het benutten van flexibiliteit in je productieproces is financieel aantrekkelijk. Energie-intensieve processen worden afgestemd op de beschikbare hoeveelheid duurzame energie.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.