BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Zonnepanelen

Zo kies je de juiste zonnepanelen

7 maart 2023
Leestijd 1 min.

Met zonnepanelen wek je op een duurzame manier je eigen energie op. Daardoor ben je minder afhankelijk bij je stroomgebruik en breng je je energiekosten omlaag. Zo’n PV-installatie (Photo Voltaic, ofwel licht en stroom) bestaat uit een aantal onderdelen. Bij ieder onderdeel heb je verschillende mogelijkheden waaruit je een keuze kunt maken. Welke opties je bij zonnepanelen hebt, lees je in dit artikel. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw bedrijfssituatie.

1. INSTALLATIE

Keuze type zonnepanelen 
Het overgrote deel (90 - 95%) van de PV-panelen zijn kristallijne panelen. De monokristallijn of polykristallijn panelen zijn vaak herkenbaar aan de opbouw uit meerdere kleine zwart kleurende cellen. In de meeste bestaande gevallen gaat zijn de afmetingen van deze rechthoekige panelen 1,0 m x 1,6 m.

Amorfe panelen komen nauwelijks voor. Deze bestaan uit grotere, aaneengesloten oppervlakten, zijn vaak egaal gekleurd en kunnen buigzaam zijn. Amorfe cellen hebben een duidelijk lager rendement dan de kristallijne cellen. 

Keuze optimizers
Daarnaast is een optimizer per paneel inzetbaar. Optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren.

Keuze omvormer
Panelen worden op een omvormer aangesloten. Dit is meestal een centrale omvormer die onderdeel uitmaakt van het PV-paneel. Dit apparaat zet de gelijkstroom om in wisselspanning: dat kan voor een aantal panelen of per paneel. 

2. LEVERANCIER

Selectie van leverancier
Er gaan forse elektrische vermogens door een zonnepanelen-installatie. Zorg daarom voor een gekwalificeerde installateur, met ervaring in het type en grootte project dat je wilt gaan doen. Zij kunnen je helpen bij de eisen die een verzekeraar stelt en de normen waaraan de installatie moet voldoen. 

3. KEUZE FINANCIERING

Mogelijke subsidies 
Er zijn verschillende vormen van subsidie. De meest toegepaste is SDE++. Bij deze subsidie wordt het verschil tussen de prijs van grijze en groene stroom voor 15 jaar vergoed. Daarnaast zijn er ook nog MIA/VAMIL en EIA, dit zijn fiscale regelingen. 

Leestip: Subsidies bij energiemaatregelen en -investeringen >

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.