BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

netcongestie

6 Oplossingen voor bedrijven bij netcongestie

9 september 2022
Leestijd 1½ min.

Bedrijven krijgen steeds vaker te maken met netcongestie. Het gevolg daarvan is dat ze hun vaak duurzaam opgewekte stroom niet terug kunnen leveren en dat nieuwe bedrijven niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet. Gelukkig zijn er alternatieven om de gevolgen van netcongestie voor jouw bedrijf te voorkomen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Wanneer je duurzame energie afneemt op het moment dat het wordt geproduceerd dan heet dit gelijktijdigheid. Bij het afstemmen hiervan is het streven om de meest energie-intensieve processen gelijktijdig te laten plaatsvinden. Dus de energie die je tijdens de zonnige uren opwekt met zonnepanelen zet je direct in. Hiervoor is inzicht in het energieverbruik noodzakelijk. Weet je wanneer je energie of stroom het beste kunt gebruiken? Dan kun je jullie bedrijfsprocessen in lijn brengen met de productiemomenten van deze zelf opgewekte, groene stroom. 

Zet eigen stroom direct zelf in
Lever de stroom die je bedrijf opwekt niet volledig terug via het net, maar zet deze zelf direct in. Dit vergt wat flexibiliteit in de momenten waarop je stroom verbruikt, maar daarmee sluit je direct mooi aan bij het energiesysteem van de toekomst. Want systemen voor duurzame energie zijn nu eenmaal beweeglijk. Soms is er veel en soms is er weinig. Via inzicht en met hulp van slimme software kun je het eigen verbruik van energie optimaliseren.

Teruggaan naar een kleingebruikersaansluiting
Ligt het stroomverbruik van jullie bedrijf relatief rond de 50 tot 150 kW? Dan is het mogelijk om jullie vermogen te beperken tot maximaal 3x80 ampère. Met een kleingebruikersaansluiting is het nog steeds mogelijk om terug te leveren aan het stroomnet, zelfs in gebieden met netcongestie. Let wel op: met een kleingebruikersaansluiting komt je bedrijf niet meer in aanmerking voor een SDE-subsidie.

Plaats zonnepanelen Oost-West
Door te kiezen voor een Oost-West oriëntatie in plaats van een Zuid-oriëntatie neemt het piekvermogen per paneel af met bijna 20%. Het voordeel is dat de productie van stroom over de dag gelijkmatiger is, terwijl de jaarproductie slechts met 5 tot 7% afneemt. 

Omzetten van elektriciteit naar andere energievormen
Duurzaam opgewekte elektriciteit kan omgezet worden in warmte, koude of, perslucht, waterdruk of waterstof. Deze is makkelijker te gebruiken of op te slaan voor gebruik op een later moment. Het omzetten kan met hulp van een energieconversiesysteem zoals een warmtepomp, electrolyser of een boiler. 

Sla overcapaciteit op
Produceer je toch meer stroom dan jullie zelf kunnen gebruiken? Dan heb je meerdere mogelijkheden om deze op te slaan. Zo kun je stroom tijdelijk opslaan in een batterijopslagsysteem, waardoor je de stroom op een later moment alsnog kunt gebruiken. Accu’s van elektrische auto’s zijn hiervoor bijvoorbeeld heel geschikt.

Verhandel je energie
Je kunt ook een afnemer voor de stroom in jouw branche zoeken. Een BOVAG-collega kan jouw overschot aan groene stroom vaak namelijk direct gebruiken. Met hulp van de unieke BOVAG-marktplaats voor energie wordt vraag en aanbod van energie bij elkaar gebracht. Het resultaat? Een duurzame bedrijfsvoering, lagere energienota’s en je bent minder afhankelijk van sterke markt- en prijsschommelingen.

Voor het opwekken van stroom zijn zonnepanelen ideaal. Alleen hangt daar wel een prijskaartje aan. Bij netcongestie ben je er bovendien niet zeker van dat je elektriciteit terug kunt leveren waar een vergoeding tegenover staat. Zo’n investering in een zonne-installatie kun je minder risicovol maken door deze te leasen in plaats van de financiering volledig zelf in te brengen. Op deze manier kun de business case voor een zonnecentrale zelfs zonder teruglevergarantie rondkrijgen. 

Netcongestie hoeft geen belemmering te vormen, vooral niet voor een ondernemer in de mobiliteit. Er zijn genoeg alternatieve, slimme routes om direct aan de slag te gaan met het verduurzamen van de energiehuishouding van jullie bedrijf.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.