BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Energie besparen

Energiecrisis: nu overleven en straks verduurzamen

11 oktober 2022
Leestijd 2 mins.

Hoge energieprijzen en prijsplafonds zijn top of mind voor veel MKB’ers. Hoe kun je nú overleven en in de toekomst je bedrijf verduurzamen? In de podcast 'Koplopers' van BNR Nieuwsradio en Change Inc. geven STEL-consultant Johan Sijtsma en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof hun mening over de compensatie voor ondernemers bij de huidige energiecrisis en de maatregelen om energie te besparen in een bedrijf.

Bron: Podcast Koplopers BNR nieuwsradio

“Ondernemers hebben de laatste tijd zo’n 18 miljard extra lasten voor hun kiezen gekregen, waarbij sommige bedrijven ook nog geraakt zijn door corona", zegt MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof. “Om te kunnen investeren in vervolgstappen voor duurzaam ondernemerschap is geld nodig, maar die investeringen kunnen soms niet gedaan worden. De lonen gaan omhoog, er zijn hogere huren en de prijs van grondstoffen en energie is gestegen. Als ondernemer kun je je geld maar één keer uitgeven. Daarbij moet je handelingsperspectief hebben, het zijn namelijk echt grote vraagstukken om van de fossiele energie af te komen. Je moet weten of  je deze investeringen terug kunt verdienen.”

Vonhof denkt dat het prijsplafond voor energie niet op tijd komt voor sommige ondernemers. “We maken ons al lang zorgen, nu is heel snel een regeling in elkaar gezet. Maar het is onduidelijk hoe de hulp straks wordt gegeven en hoe groot de groep bedrijven is. Als MKB-Nederland  pleiten we ook voor verduurzaming, dat is de weg naar voren.” Hij ziet dat veel  bedrijven op dat vlak al veel doen, maar dat er nog meer kan. “Verduurzaming draait vooral om het hele brede MKB, niet alleen bij de topbedrijven. Maar er is een groep die hiermee nog niet actief is.” 


Momentum pakken
Johan Sijtsma van adviesbureau STEL, partner van BOVAG Energie, zegt een dubbel gevoel te hebben bij het prijsplafond voor energieprijzen. “De overheid grijpt in, dat is goed. Maar dit gaat erg snel, want juist in de afgelopen maanden heeft de onrust bij de energieprijzen de boel in gang gezet. Er is meer momentum op alle vlakken, zoals verduurzamen en de  aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Niet alleen het energieadvies, maar ook de vervolgstappen. Dat heeft milieu impact, dit is daardoor het momentum om fantastische dingen kunnen bereiken. Neem bijvoorbeeld de warmtepomp, die is momenteel heel erg in trek. Maar ondernemers zijn angstig voor het prijsplafond voor het terugleveren van energie en ze zien dat elektriciteit nog duurder wordt dan gas. Toch gaan de mogelijkheden van zo’n warmtepomp  breder, je kunt een bedrijfshal op zo’n manier mee verwarmen of daarvoor infrarood-panelen inzetten. Dat zijn effectieve toepassingen die veel breder gaan dan alleen het vervangen van een CV. Bovendien is de terugverdientijd nu verkort naar zo’n twee tot drie  jaar.”


Koplopers hebben voordeel
Nu de energierekening een onderdeel is geworden van de bedrijfsvoering, ziet hij dat de intrinsieke motivatie om een bedrijf te verduurzamen sterk is gestegen. “Het draait nu niet meer om procenten, maar om een significant onderdeel van je omzet. Op korte termijn hebben de koplopers nog geen voordeel van hun investeringen, want het energieplafond gaat er een keer af. Maar dan heb je het concurrentievoordeel nog steeds. En ze hebben een  kostenvoordeel, een concurrentievoordeel waarbij hun milieu-impact lager is. Afnemers hebben hebben bovendien een voorkeur voor een koploper.”

“De eerste 10% energiebesparing pak je al door bewustwording en de houding van mensen. Door slim en bewust naar je pand te kijken, maar ook naar een aantal instellingen. Ketels die op 90 graden staan, terwijl dat helemaal niet nodig is, 60 a 70 graden is vaak al voldoende.”

Wanneer Sijtsma een bezoek aan een bedrijf brengt, dan loopt hij eerst buiten langs het bedrijfspand. Binnen loopt hij ‘alleen maar met zijn hoofd omhoog’. “Want daar zit de warmte, daar lopen de leidingen.” Bij energiebesparing draait het ook om gewoontes. “Een lichtknopje moet je altijd uit doen en stel je de vraag of je alle ruimtes moet verwarmen. het draait om bewustwording. Voor de eerste 10% van je besparingen moet je slim kijken naar je eigen pand en instellingen. Zo is een cv-ketel standaard afgesteld op 90 graden, maar dat kan misschien wel veel lager.” Zijn advies is om deze temperatuur steeds iets lager zetten, tot mensen het te koud gaan vinden. “Als we samen 10% kunnen besparen, dan zijn we er al.”

Meer verleiden
In het vervolg van de podcast gaat Jacco Vonhof dieper in op de bijzondere maatregelen die nu getroffen worden. “Wij zijn minder voorstander van belastingverhogingen, maar meer van het verleiden om energiemaatregelen te treffen. Als overheid moet je de juiste prikkels geven.” Daarbij geeft hij een aantal voorbeelden, zoals het afschaffen van de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s. Beluister de podcast welke dat zijn en welke kritische kanttekeningen hij hierbij plaatst. 

https://open.spotify.com/episode/06s9fNmiBnhQYHoeXQDO3D?si=947fcd4ac6fd484a

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.