Zonnepanelen zijn nog nooit zo populair geweest. In 2020 steeg de productie van zonnestroom met meer dan 50 procent, ten opzichte van het jaar ervoor. En dat is niet voor niets. Overweeg jij met jouw mobiliteitsbedrijf zonnepanelen aan te schaffen? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden en hoe je de juiste keuze kunt maken.
Met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Deze energie kun je zelf gebruiken in jullie bedrijf, je kunt het terugleveren aan het stroomnet of met hulp van een batterij opslaan om het later zelf te gebruiken.
Om te bepalen hoeveel zonnepanelen jullie bedrijf nodig heeft, kun je door een expert een berekening laten maken. Het vermogen van de panelen, de ligging van het dak en wat je met de opgewekte stroom gaat doen zijn daarbij belangrijke factoren. Ook zul je merken dat de prijzen van zonnepanelen en omvormers verschillen. Omdat zonnepanelen meer dan tien jaar meegaan, is het belangrijk dat je voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding kiest. Hierbij kan een adviseur je ook van advies voorzien.
De voordelen van zonnepanelen:
- Je vermindert de uitstoot van CO2
- Je verdient je investering gemiddeld binnen 10 jaar terug, daarna geniet je van gratis groene stroom
- Je bent minder afhankelijk van de prijzen van de energieleverancier
- Je (eigen) pand wordt meer waard
- Je kunt de btw van zonnepanelen aftrekken
- Je mag salderen, dat betekent: je jaarlijkse stroomafname verrekenen met je jaarlijkse teruglevering
De nadelen van zonnepanelen:
- De terugverdientijd is relatief lang. Mede doordat de groepen in je meterkast aangepast moeten worden. En dat kost geld.
- De salderingsregeling wordt door de overheid aan banden gelegd
- Het teruglevertarief staat niet vast
- Afgedankte zonnepanelen zijn moeilijk recyclebaar
- Zonnepanelen hebben onderhoud nodig
Investering in zonnepanelen
Kijk bij de investeringen in zonnepanelen niet alleen naar de prijs van de panelen, de omvormer en de installatie. Bedenk dat je vaak ook met bijkomende kosten te maken krijgt:
- Voor de installatie van zonnepanelen moeten in de meterkast vaak éeen of meerdere elektrogroepen aangemaakt worden.
- Eventuele dakconstructieberekeningen en mogelijke aanpassingen aan de draagconstructie van het dak.
- Hou er rekening mee dat een omvormer, het apparaat dat de gelijkstroom van je zonnepanelen omzet in gewone wisselstroom, vaak na 8 à 12 jaar aan vervanging toe is.
- Het advies is om een omvormer met vlamboogdetectie aan te schaffen. Deze is iets duurder, maar verkleint de kans op brand aanzienlijk. Laat de vlamboogdetectie tegelijk met de zonnepanelen installeren, dat is goedkoper dan achteraf.
- Verzeker je zonnepanelen mee op je pand. Ga na of de waarde van je zonnepaneleninstallatie al is meegenomen in het verzekerde bedrag van je opstalverzekering.
- Zonnepanelen moet je eens per jaar goed schoon (laten) maken, zo blijven ze het
- zonlicht optimaal opvangen.
- Je bent verplicht om een SCIOS Scope 12-keuring te laten uitvoeren. Naast de kosten voor de keuring moet je de eventueel geconstateerde gebreken (laten) herstellen.
Wanneer je investeert in zonnepanelen, dan kun je in aanmerking komen voor verschillende soorten subsidies en regelingen.
Laat een berekening maken door een expert
Om te berekenen of zonnepanelen interessant voor jullie mobiliteitsbedrijf zijn, kun je het beste een rekensom laten maken door een energie-adviseur. Deze heeft alle actuele prijzen en subsidies beschikbaar, kan je een advies geven voor het eventuele directe gebruik of opslag van elektriciteit en is op de hoogte van de marktontwikkelingen.
Neem contact op met een expert: