BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de mobiliteit én van de onderneming.

Zonnepanelen

Checklist: Zonnepanelen laten leggen

3 maart 2023
Leestijd 1½ min.

Zonnepanelen zijn een interessante investering voor jouw mobiliteitsbedrijf. Je bent minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen, van je energieleverancier en je maakt je bedrijf er toekomstigbestendig mee. Voordat je zonnepanelen laat plaatsen is het slim om eerst even te kijken of het mogelijk is in jouw situatie. Ontdek met hulp van deze checklist aan welke eisen en voorwaarden jouw mobiliteitsbedrijf moet voldoen om zonnepanelen te laten plaatsten.

Naast bovenstaande redenen heb je misschien nog wel andere argumenten om zelf duurzame stroom op te wekken en te kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat dit in de toekomst verplicht gaat worden, omdat het een goede oplossing is bij netcongestie, om te voldoen aan klimaateisen of omdat je betrokken bent bij het milieu. Of een combinatie van al deze redenen waardoor je overweegt om een PV-installatie aan te laten leggen. 

De afkorting PV is de afkorting van ‘Photo Voltaic’. 
‘Photo’ staat voor licht en ‘voltaic’ staat voor stroom.

Zonnepanelen laten leggen: hier moet je rekening mee houden

1.     HET DAK

Voldoende zon op het dak
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Daarvoor moet er voldoende zon op de panelen vallen. Dit kan belemmerd worden door bomen, schoorstenen of schaduw van dakkapellen. Bekijk of het dak vrij is van obstakels (zodat panelen geplaatst kunnen worden) en of de ruimte het hele jaar door zon krijgt. 

Geschikte dakconstructie
Zonnepanelen wegen zo’n 15 tot 30 kg per stuk. Elk dak is berekend voor bepaalde belastingen. Door het plaatsen van panelen komt daar een belasting bij en dat moet de constructie aan kunnen. Laat dit controleren door de constructeur. 

Levensduur van de dakbedekking
Wanneer zonnepanelen op een dak worden geplaatst, dan wordt de dakbedekking intact gelaten. Deze moet in goede staat verkeren: 

  • Lekkages zijn niet wenselijk
  • Het vervangen van de dakbedekking na de plaatsing betekent dat de panelen er weer af gehaald moeten worden. Dit zijn onnodige kosten. 

2.     CONTROLES AANSLUITING STROOMNETWERK 

Stroom terugleveren aan het net
De stroom die je met zonnepanelen opwekt, kun je niet altijd (of bij netcongestie helemaal niet) terugleveren aan het stroomnet. Je krijgt dan ook geen vergoeding voor de opgewekte stroom. 

Netwerkaansluiting moet voldoen
Je gaat met een PV-installatie (gedeeltelijk) stroom terug leveren aan het net. Daarvoor moeten je stroomaansluiting en je PV-installatie in balans zijn. Laat dit controleren door de installateur.

3.     CONTROLES VERZEKERINGEN

Verzekering en zonnepanelen
Op alles onder het dak is vaak de inboedelverzekering van toepassing. In sommige verzekeringspolissen zijn eisen gesteld aan het dak die kunnen botsen met een PV-installatie. Controleer je verzekeringsvoorwaarden of vraag een schriftelijke bevestiging van de verzekeringsmaatschappij (onder welke voorwaarden) een PV-installatie toegestaan is.

Lees ook: Hier let de verzekeraar van zonnepanelen op >

4.     CONTROLES EIGENAARSCHAP VAN HET PAND

Zekerheid bij de investering
Het plaatsen van zonnepanelen vraagt een investering. Bekijk of bereken daarom of deze investering terugverdiend kan worden, ook bij verhuizing of als investering in het pand. 

Bij huur: overeenstemming met de eigenaar
De buitenzijde van een gebouw is wat onderhoud betreft vrijwel altijd voor de eigenaar. Daarom is het noodzakelijk om overeenstemming met de eigenaar te hebben. Zo kan die eventueel het onderhoud van het dak eerder uitvoeren. Dit heeft ook te maken met de ‘natrekking’, waarbij de verhuurder het eigendom van de panelen kan opeisen.

5.     CONTROLES EISEN VAN DE GEMEENTE

Bestemmingsplan, omgevingsvergunning en welstandscommissie
Vrijwel altijd staan gemeenten het plaatsen van zonnepanelen zonder vergunning toe. Toch zijn er wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer in het bestemmingsplan staat dat er geen panelen geplaatst mogen worden. Ook bij panelen in veldopstelling is het verplicht om een vergunning aan te vragen. 
Controleer je plannen dus bij jouw gemeente of kijk op de website van de Rijksoverheid: Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen? Daarop vind je meer informatie en een vergunningscheck.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.