BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Verzekeren

Dit zijn de 6 meestgestelde vragen over Scope 12 keuringen voor zonnepanelen

6 oktober 2023
Leestijd 1½ min.

Zonnepanelen zijn zeer geschikt om je energiekosten te verlagen en om op een duurzame manier energie op te wekken. Maar met alleen investeren ben je niet klaar, je moet ze ook onderhouden. Een zogenaamde Scope 12 keuring is één van die essentiële stappen. Vaak eisen verzekeraars dat je periodiek zo’n Scope 12 keuring laat doen. 

1.     Wat is een Scope 12 keuring?

Bij een Scope 12 keuring wordt de elektrische veiligheid van je hele PV- (ofwel Photovoltaic) installatie gecontroleerd. Van zonnepanelen tot aan het aansluitpunt met je netbeheerder. Experts inspecteren hierbij de zonnepanelen, kabels, omvormers en schakelkasten. Ze checken of alles aan de regels voldoet, waarbij ze kijken naar het risico op brand en de elektrische veiligheid. 

2.     Wat wordt tijdens de Scope 12 inspectie gecontroleerd?

De Scope 12 inspectie bestaat grofweg uit twee onderdelen: 
1. De visuele inspectie van het PV-systeem
2. De metingen en het testen.


Bij de visuele inspectie wordt gekeken of de installatie geen (brand)gevaar vormt, de juiste beveiligingen aanwezig zijn en of het systeem volgens alle veiligheidseisen geïnstalleerd is. Daarnaast controleert de inspecteur of alle documenten voor de bouwkundige veiligheid aanwezig zijn. 

Zijn alle onderdelen uitvoerig gecontroleerd op brandveiligheid? Dan wordt een aantal metingen en testen gedaan:

  • Elektrische metingen van de installatie en alle verbindingen
  • Veilige scheiding van stroomketens
  • Aanvullende beveiligingen tegen overstroom en een te hoge temperatuur
  • Isolatieweerstand van alle onderdelen
  • Aanraakveiligheid en brandveiligheid van het systeem

3.     Hoe vaak moet je zonnepanelen laten keuren?

Elke vijf jaar is het advies, maar regels van verzekeraars kunnen verschillen. Raadpleeg een specialist en jouw verzekeraar voor jullie specifieke situatie. Regelmatig keuren is belangrijk om problemen te voorkomen.

4. Wie voert de Scope 12 keuring uit?

Als je een SCIOS Scope 12 elektrakeuring koopt, voert een SCIOS gecertificeerd bedrijf de inspectie uit. Zij hebben de expertise om problemen op te sporen en te verhelpen. 

De Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud Stookinstallaties (SCIOS) is een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met de certificering, inspectie en onderhoud van stookinstallaties en industriële apparatuur. 

SCIOS heeft tot doel de veiligheid en efficiëntie van deze installaties te waarborgen door middel van standaardisatie, certificering en kwaliteitscontrole.

5. Wat zijn de gevolgen bij niet laten keuren?

De Scope 12 keuring is vanaf 1 januari 2023 bij 50 of meer zonnepanelen op een gebouw verplicht. Sommige verzekeraars vereisen ook bij minder dan 50 zonnepanelen een Scope 12 keuring. Het overslaan van een Scope 12 keuring kan ernstige problemen veroorzaken. Het brengt de veiligheid van jouw mobiliteitsbedrijf en medewerkers in gevaar. Bovendien kan het je verzekeringsvoordelen kosten. Het kan ook leiden tot boetes en aansprakelijkheid.

6.     Wat kost een Scope 12 keuring?

De kosten voor een Scope 12 keuring zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen en omvormers. Hoe groter de installatie, hoe meer werk het kost om alles te controleren op brandveiligheid. De kosten van een Scope 12 liggen veelal tussen de €600 tot € 1.200, exclusief bijkomende kosten zoals het huren van een hoogwerker of het uitvoeren van een constructieberekening.

Kortom, Scope 12 keuringen zijn onmisbaar voor ondernemers met zonnepanelen. Ze garanderen veiligheid, wettelijke naleving en beschermen je bedrijf tegen financiële risico's. Laat daarom periodiek je PV-installatie keuren. 

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.