BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Batterijopslag

Geld verdienen met een slim batterijsysteem? Dat doe je zo.

19 februari 2024
Leestijd 1½ min.

Door verschillende inkomstenbronnen te combineren, kun je met een slimme batterij gestapelde verdienmodellen creëren. Op die manier kun je de aanschafkosten van een batterijsysteem in sommige gevallen al binnen vier jaar terugverdienen. De inkomstenbronnen kun je in de loop van de tijd aanpassen, afhankelijk van veranderingen in de situatie van je bedrijf en externe factoren. In dit artikel lees je alles over de verschillende onderdelen van het verdienmodel van een slim batterijsysteem.

Gebruik zelf meer zonne-energie

Eigenaren van zonnepanelen leveren vaak 70-75% van hun opgewekte zonne-energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit komt door een mismatch tussen opwekking en verbruik. Een intelligent batterijsysteem verkleint deze mismatch. De batterij slaat zonne-energie op om te gebruiken op momenten waarop de zon niet schijnt, maar je bedrijf wel energie nodig heeft. Zo benut je optimaal je zelf opgewekte zonnestroom en hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen. 
Daarnaast betaal je minder transportkosten aan de netbeheerder omdat je minder stroom teruglevert én afneemt. Je maakt dus minder gebruik van je netaansluiting. Deze dubbele kostenbesparing op de energierekening is een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van een slimme batterij: zonne-energie is gemiddeld goed voor 24% van de opbrengsten.

Handelen op de energiemarkt

Een manier om geld te verdienen met een slimme batterij is het handelen in energie op de spotmarkt (ook wel EPEX-markt genoemd) en de onbalansmarkt. De slimme batterij optimaliseert de laad- en ontlaadstrategie op basis van energieprijzen en jouw energiebehoefte. Het systeem koopt in wanneer de energie gunstig is en verkoopt energie tegen een hogere prijs.

Door jouw intelligente batterij aan te bieden als buffer voor de netbeheerder, ontvang je een interessante vergoeding.

Een slimme batterij kan ook anticiperen op negatieve EPEX-prijzen, wat betekent dat je geld krijgt om stroom af te nemen. Daarnaast kun je je batterijsysteem inzetten om de onbalans op het stroomnet te helpen corrigeren en pieken in opwek en verbruik op te vangen. Door jouw intelligente batterij aan te bieden als buffer voor de netbeheerder, ontvang je een interessante vergoeding. De slimme software in de batterij kijkt naar de voorspelde onbalansprijs om in te schatten of het financieel aantrekkelijk is om de batterij te laden of juist te ontladen. Ongeveer 37% van de opbrengsten van een slimme batterij komt voort uit energiehandel. 

Profiteer van belastingvoordelen

Afschrijving zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen de kosten voor de aanschaf van een slimme batterij fors verlagen. De KIA is een belastingvoordeel voor ondernemers die kleine investeringen doen in bedrijfsmiddelen. De EIA is een fiscale aftrekpost voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. Als je kiest voor een batterij die voldoet aan de eisen van de Energielijst, kun je maar liefst 45,5% van de aanschafwaarde van je winst aftrekken. Lees hier meer over de verschillende soorten subsidies bij energiebesparende maatregelen. Belastingvoordelen maken ongeveer 17% uit van de totale opbrengst van het verdienmodel van een batterijsysteem.

Voorkom een grotere netaansluiting of gecontracteerd vermogen

Tenslotte kun je kosten besparen door niet te hoeven investeren in een grotere netaansluiting en een hoger gecontracteerd vermogen. Het batterijsysteem laadt met het beschikbare gecontracteerde vermogen en levert vervolgens een veel hoger vermogen wanneer je dat nodig hebt. Je produceert en gebruikt je energie lokaal binnen je eigen mini-grid. Dit zorgt bij veel bedrijven voor flinke kostenbesparingen en is doorgaans goed voor zo’n 13% van de totale opbrengst van een batterijsysteem. 

Verdienen aan Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s)

Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) zijn certificaten die bedrijven kunnen verkrijgen door hernieuwbare energie te leveren aan verschillende vormen van vervoer. Met een batterijsysteem kun je meer HBE’s verkrijgen, omdat de batterij zonne-energie opslaat en tegen 100% (in plaats van tegen 30,4% met netstroom) HBE’s opbrengen. HBE’s zijn verhandelbaar en hebben een marktprijs, waardoor ze inkomsten opleveren. Lees meer over HBE’s: HBE’s: groener rijden en verdienen aan duurzame energie. HBE’s maken ongeveer 16% uit van het totale verdienmodel van een slimme batterij.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.