BOVAG Energie helpt BOVAG-ondernemers bij het verduurzamen van de onderneming.

Laadpalen

Wat zijn de verschillen tussen laadpalen?

3 november 2022
Leestijd 1½ min.

Er bestaan twee soorten elektrisch laden: gewoon laden (AC) en snelladen (DC). De laadpalen langs de snelwegen zijn meestal DC-laders. In dit artikel lees je hoe (snel)laden werkt en waar je keuze uit hebt bij de verschillende soorten laadpalen.

Welke keuzemogelijkheden heb je bij laadpalen?
Er bestaan verschillende soorten laadpalen. De verschillende keuzemogelijkheden zijn onder te verdelen in vier categorieën: 

  1. AC of DC: langzaam of snelladen 
  2. Publiek of commercieel
  3. Standaard of slim
  4. Paal- of wandmontage


1. Wat is het verschil tussen gewoon laden en snelladen?
Bij gewoon laden wordt er gebruik gemaakt van wisselstroom (AC). Deze stroom is afkomstig van het elektriciteitsnet die uit het stopcontact komt. Accu's kunnen echter alleen worden opgeladen met gelijkstroom en daarom wordt er bij het opladen gebruik gemaakt van een omvormer. Daarmee wordt wisselstroom omgezet naar gelijkstroom. Dit omvormen kost tijd, waardoor het opladen relatief langzaam gaat. AC-laden duurt ongeveer 2 tot 8 uur.

Het grote voordeel van snelladen is dat de stroom niet eerst omgevormd hoeft te worden. Het opladen gaat daardoor sneller. Momenteel duurt AC-laden gemiddeld zo’n 2 tot 8 uur en DC-laden gemiddeld 30 tot 60 minuten. Dit is uiteraard afhankelijk van het laadvermogen van de batterij, de temperatuur en andere factoren. Maar de techniek van DC-laden met snellaadpalen is complexer. Daardoor zijn ze duurder dan gewone laadpalen. Snelladen is daarom vooral interessant voor die momenten wanneer het laden aan een gewone laadpaal (AC, met omvormer) niet toereikend is. 

Lees ook: 3 Nieuwe technologieën om auto’s sneller op te laden


2.             Publieke of commerciële laders
Publieke en commerciële laadpalen zijn meestal AC-laders. Deze vind je bijvoorbeeld ook terug bij laadpleinen, waar gebruik wordt gemaakt van ‘gewone laders’. De laadpalen langs de snelweg zijn bijna altijd snelladers (DC-laders). 

  • Publieke laadpaal: langs de openbare weg, gebruikmaken van een eigen laadkabel en na het laden de auto verplaatsen.
  • Semi-publieke laadpaal: deze commerciële acculaders worden aangeboden door bedrijven en instellingen. Op particulier terrein, deels geregistreerd als publieke laadpaal. gebruik hiervan is vrijwel altijdtegen betaling.
  • Privé laadpaal: op particulier terrein, eigendom van bedrijf of particulier. Hierbij heb je de keuze om deze aan te melden in het publieke register.
Aantal laadpalen in Nederland t/m september 2022
Aantal laadpalen in Nederland t/m september 2022


3.             Standaard of slimme laadpalen
Standaard laadpalen zijn niet verbonden met het internet. Zodra de stekker wordt aangesloten, dan begint de laadpaal met laden. Deze stopt zodra de batterij vol is of wanneer de stekker wordt losgekoppeld. Deze eenvoudige laadpalen worden ook wel Plug & Charge genoemd.

Een slimme laadpaal berekent wanneer het gunstig is om te laden. Deze houdt bijvoorbeeld rekening met de prijs van elektriciteit, of je van eigen opgewekte stroom gebruik wilt maken, of er andere apparaten tegelijkertijd stroom nodig hebben en in welke mate de accu opgeladen moet worden. 

Hiermee kun je geld besparen, het stroomnet helpen ontlasten en de accu gebruiken voor opslag van elektriciteit, wanneer de auto hiervoor geschikt is.  Daarnaast is zo’n slimme laadpaal op afstand te bedienen, kun je stroomkosten verrekenen en is de laadhistorie in te zien.


4.             Laadpaal of een wandlaadstation
Een wandlaadstation is handig om te plaatsen op een muur als er bijvoorbeeld geen ruimte is voor een laadpaal. Daarbij kun je kiezen uit een station met vaste laadkabel of zonder een laadkabel, waarbij een losse kabel gebruikt moet worden. Een laadpaal kan overal in de grond geplaatst worden, hou hierbij wel rekening met de lengte van de laadkabel. Bij laadpleinen wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van laadpalen. Zij maken daarbij gebruik van één aansluiting.

Meer artikelen

Wij maken gebruik van cookies 🍪 BOVAG Energie gebruikt alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren en analyseren van de website.